BIST 9.525
DOLAR 32,60
EURO 34,73
ALTIN 2.495,00
HABER /  SEÇİM

Bu köydeki muhtarlık yarışı film gibi

Doğalan Köyünün "Tellioğulları ve Seferoğulları" gibi ikiye ayrıldığını belirten vatandaşlar, her gün seçim kavgası yapıyor.

Abone ol

Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesine bağlı Doğanalan köyünde yaklaşan yerel seçimler öncesinde 66 vatandaşın isminin seçmen listesinden silinmesi köyü ikiye ayırdı.

Mustafakemalpaşa ilçesine bağlı Doğanalan köyünde muhtarlık seçimi köyde iktidar mücadelesine yol açtı. 30 Mart'taki Mahalli İdare Seçimleri öncesinde Doğanalan köyünde mevcut muhtar Selahattin Akkaya ile Hüsnü Bayram yarışırken, köyde 66 kişinin isminin jandarma tutanaklarıyla seçmen listesinden silinmesi karışıklığa yol açtı. Jandarmanın yaptığı araştırmaya göre, 66 seçmenin köyde kalmadığı belirlenince bu kişilerin isimleri seçmen listesinde yer almadı.

SEÇİM GERGİNLİĞİ
Tarlada, bağda çalışırken ya da şehre alışverişe gittiklerinde evlerinde bulunmadıkları için isimlerinin seçim listesinden silindiğini belirten vatandaşlar, yıllardır köyde kalmalarına rağmen oy kullanamayacaklarını söyledi. Bunun üzerine bir grup köylü, Mustafakemalpaşa Adliyesi'ne giderek isimlerinin tekrar listeye alınması için suç duyurusunda bulundu. İsimlerin listeden silinmesine tepki gösteren köylüler, köy meydanında toplanarak seslerini duyurmak istedi. Mevcut muhtarı destekleyen köylüler diğer muhtar adayını destekleyen bir kişiye tepki gösterince taraflar arasında gerginlik yaşandı.

"OY KULLANMAK İSTİYORUZ"
Kendi köylerinde oy kullanmanın en doğal hakları olduğunu belirten vatandaşlar, 'Oy kullanmak istiyoruz' pankartları açarak duruma tepki gösterdi. Köyde yaşamasına rağmen seçmen listesinde isminin yazmadığını belirten 54 yaşındaki Abdullah Bayramlı, "Kolluk kuvvetler listedeki isimleri teker teker inceliyor. Jandarma 66 kişinin köyde yaşamadığını düşünerek tutanak tutup isimleri listeden sildirdi. İlk seçmen listesinde ismimiz vardı ama ikincisinde yer almadı. Türkiye vatandaşı olarak oyumuzu köyümüzde kullanmak istiyoruz" dedi.

"TELLİOĞULLARI VE SEFEROĞULLARI GİBİ OLDUK"
İsmi listede yer almayan köylülerden Aynur Bayram (50) ise "1964 yılından bu yana köydeyim. Bursa'ya gittiğimiz esnada evleri gezmişler. Evde olmadığımıza dair liste tutulmuş ama bundan bizim bilgimiz yok. Biz de hakkımızı arayacağız. Oy kullanmak istiyorum. Ben oyumu bu köyde kullanacağım. Benim gibi 66 kişi mağdur oldu ama hepimizin köyün havasını soluyoruz, niye böyle oldu bilmiyorum. Tosun Paşa filmindeki Seferoğulları ve Tellioğulları gibi olduk. Aşağı köy, yukarı köy gibi" dedi.

İsminin listeden silinmesine tepkili olan Gülten Akkaya ise, "Kütüğümüz Mustafakemalpaşa olarak görünüyor. Burada kalmadığımızı iddia ederek oy kullanamayacağımızı söylüyorlar. Bizi şikayet etmişler. Kolluk kuvvetler de bizim olmadığımız gün buraya gelerek isimlerimizi incelemiş. İsmimizi sildirmişler. Mahkemeye verdik ve sonucu bekliyoruz. Biz buraya ev yaptık. Biz burada oturmuyor görünüyoruz. Geçmişte böyle olmuyordu. Seçimden hemen önce böyle bir şey oldu" diye konuştu.

"KİMSE KİMSEYE, 'MERHABA' BİLE DEMİYOR"
60 yaşındaki Sultan Sulak ise, isimlerinin seçmen listesinden silinmesine anlam veremediklerini belirterek, "Niye bizi bu köyden siliyorlar? Bizim oy hakkımız niye olmuyor? Niçin biz böyle siliniyoruz, suçumuz ne? Köyümüz ikiye bölündü. Kimse kimsenin evine varmıyor. Kimse kimseye, 'Merhaba' demiyor. Bizim durumumuz ne olacak?" diye konuştu.

MUHTAR ADAYLARI KONUŞTU
Mahalli idare seçimleri öncesinde adaylığını açıklayan Hüsnü Bayram ise, "Diğer muhtar adayımız, bizim rakibimiz ama, 'İyi olan kazansın' diyorum ben. İsimlerin silinmesinden hiç haberim yok. Ben kimseyi şikayet etmedim. Seçim kurulu onların isimlerini silmiş. Niye silmiş bilmiyorum. Vatandaşımız bizi seçerse 30 Mart'ta görev almaya hazırım. Ben kaybedersem rakibimi tebrik ederim" dedi.

"KÖYÜN 3'TE BİRİ OY KULLANAMAYACAK"
Tekrar adaylığını açıklayan mevcut muhtar Selahattin Akkaya ise, köyde 182 seçmenin bulunduğunu ifade ederek 66 kişinin listeden bir anda silindiğini anlattı. Akkaya, şöyle konuştu:"72 kişi şikayet ediliyor. Bunlardan 5 tanesi geri dönüyor. 66 kişinin ismi listeden siliniyor. Bu adamlar oy kullanamayacak. Adam 80 yıldır adresini değiştirmemiş, jandarma geliyor kapıya vuruyor, kimse olmayınca kayıt ediyor ama burada birçok insan işe gidiyor, Bursa'ya gidiyor. Böyle bir şey olabilir mi? Gerekirse jandarma gelsin tekrar baksın" diye konuştu.
Köylüler ise köyde oy kullanmak istediklerini belirterek seçmen listelerine isimlerinin tekrar yazılmasını istedi.