BIST 9.549
DOLAR 32,50
EURO 34,75
ALTIN 2.478,64
HABER /  GÜNCEL

Bu koku satışları arttırıyor

Belçika'da ilginç bir araştırmaya imza atıldı. Çikolata kokusunun kitapçıda satışları artırdığı belirtildi.

Abone ol

Kitapçılar sonunda düşen satışlara karşı gizli silahı buldu. Artık çikolata kokusuyla satış yapabilirler.

Belçika'da yapılan bir araştırmada eğer bir kitapçı çikolata kokuyorsa müşteriler belli tür kitapları daha fazla ilcelediği ya da satın aldığı belirtildi. Doğu Belçika'daki Hasselt Üniversitesi uzmanları 10 gün süren bir deney yaparak kitap alışverişi konusunda ilgiyi ölçtü.

Araştırmada bir kitapçıya açılmadan önce çikolata kokusu serepiştirildi. Sonra dükkana gelen müşterilerin içeride çok daha fazla zaman geçirdiği ve satış temsilcileriyle daha fazla konuştuğu tespit edildi.

Journal of Environmental Psychology dergisinde yayımlanan araştırmada kitapçıda çikolata kokusu varsa kontrol grubundaki kişilere göre müşterilerin birden çok kitabı 2.22 kere daha fazla incelediği belirlendi. Uzmanlar müşterilerin belirli kitapları araştırmaya daha yatkın olduklarını ve onların raflarına baktıklarını kaydetti. Ayrıca çikolata kokusunun belirli tür kitapların satışına karkı yaptığı belirtildi.

Araştırmada ya yemek ve içecek ya da roman, tarih ve polisiye kitaplarının beşte biri satıldı. Koku serpiştirildiğinde ilk iki kategorinin satışı yüzde 40 arttı, bun karşılık ikinci kategorideki kitaplar koku olmadığında sadece beşte bir oranında arttı.