BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 34,96
ALTIN 2.325,14
HABER /  GÜNCEL

Bu kış hava nasıl olacak?

Meteoroloji Kasım-Mart aylarındaki hava durumu tahminlerini açıkladı. Mevsimsel tahminlere göre bakın bu kış nasıl geçeçek?

Abone ol

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürü Mehmet Çağlar, kış aylarının nasıl geçeceğini açıkladı. "Çok sıkıntılı bir kış beklemiyoruz" dedi.

Kış ayları mevsimsel tahmin raporu hakkında bilgi veren Çağlar, Kasım ayının özellikle ikinci yarısında yoğun yağış alındığını ve bu durumun devam edeceğini belirterek, Aralık ayında, sıcaklıkların kıyı kesimlerde 0,5 derece normalin üzerinde seyredeceğini ifade etti.

Kış aylarında sıcaklıklarda anormal bir değişim beklemediklerini anlatan Çağlar Ocak ayında "sıcaklık mevsim normallerinde" olacak derken, Şubat ve Mart ayındaki sıcaklık değerlerinin de normallerin 0,5 ile 1 derece üzerinde gerçekleşmesini beklediklerini ifade etti.

YAĞIŞLAR MEVSİM NORMALLERİNDE

Aralık ayında yağışların mevsim normalleri civarında olacağını belirten Çağlar, şöyle devam etti:

''Türkiye'nin uzun yıllar ortalaması var. 30 yıllık ortalaması... Buna göre 12 ayda ortalama 635 kilogram/metreküp yağış alıyor. Bazı aylarda fazla, bazı aylarda düşük. Bu kapsamda Aralık ayında mevsim normallerinde yağış bekliyoruz. Şubat ayına baktığımızda, Doğu Karadeniz'de çok az bir miktar mevsim normallerinin altında, uzun yılların ortalamasının ise yüzde 5 gibi altında bekliyoruz. Ancak diğer yerlerde normal seviyelerde bekliyoruz. Ocak ayında yağışlar mevsim normalleri civarında. Aralık, Ocak ve Şubat aylarında, yani kış aylarında normal bir yağış sisteminin devam edeceği tahmininden hareketle meteorolojik şartların normal değerlerde devam etmesini bekliyoruz.

ÇOK SIKINTILI BİR KIŞ BEKLEMİYORUZ

Türkiye, yağış rejimi olarak düzgün bir bölgede değil. Bir bakıyorsunuz bir bölgeye bardaktan boşanırcasına yağmur yağmış, başka bir bölgeye kar yağmış, başka bir bölgeye yağış düşmemiş, bu Türkiye'nin coğrafi durumuyla bağlantılı olduğundan önümüzdeki günlerde belli yerlerde fırtınalar, şiddetli yağışlar, kar fırtınaları olacaktır. Ama genel bazlı baktığımızda yağış miktarı ve sıcaklığı mevsim normalleri düzeyinde bekliyoruz. Çok sıkıntılı bir kış beklemiyoruz.''