BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

Bu ilde gürültü yapan yandı

Bursa Emniyet Müdürlüğü Yıldırım İlçe Emniyet Müdürlüğü'nün hazırladığı 'Gürültü Kirliliğine Son' projesiyle artık kimse kimseyi rahatsız edemeyecek.

Abone ol

Bundan sonra düğün konvoylarında korna çalan, abartılı egzoz kullanan, gece geç saatlere kadar eğlenerek çevresini rahatsız edenlere hem para cezası hem de hapis cezası uygulanacak.

Proje hakkında mahalle muhtarlarına bilgi veren Yıldırım İlçe Emniyet Müdürü Doç. Dr. Sıdık Ekici, gürültü kirliliğinin insan sağlığı üzerinde fiziksel ve psikolojik etkinin yanı sıra performans düşürücü etkisinin de olduğunu söyledi.

Halkın desteğini almadan hiçbir projenin başarılı olmayacağının altını çizen Emniyet Müdürü Ekici, öncelikle halkı konuyla ilgili bilgilendireceklerini söyledi.

Ekici, 'Siz, gece gürültülü şekilde eğlenirken bebeğini uyutmaya çalışan anneyi veya sabahın erken saatlerinde işine gitmek zorunda kalan vatandaşlarımızı unutmamız lazım' dedi.

HAPİS CEZASI VAR

2872 Sayılı Çevre Kanunu'nun 20'inci maddesine göre, standartlara aykırı şekilde gürültü ve titreşime neden olanlara, konutlar için 674 TL, ulaşım araçları için 2 bin 29 TL, atölyeler için 6 bin 769 TL, fabrika, şantiye ve eğlence gürültüsü için 20 bin 317 TL para cezası yazılabilecek.

5326 Sayılı Kabahatler Kanunu kapsamında ise başkalarının huzur ve sükûnunu bozacak şekilde gürültüye neden olan kişiye 88 TL, işletme sahibine ise bin 856 liradan 9 bin 294 TL'ye kadar para cezası yazılabilecek.

5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 183'üncü maddesinde ise başka bir kimsenin sağlığının zarar görmesine elverişli bir şekilde gürültüye neden olan kişi de iki aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılacak.

Proje kapsamında Saat 24.00'dan sonra gürültü yapanlar ise polis tarafından men edilecek. Emniyet ekipleri, 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu doğrultusunda araçlarında ses, müzik, görüntü ve haberleşme cihazlarını kamunun rahat ve huzurunu bozacak şekilde kullananlara da 77 TL ceza uygulayacak.

Öte yandan projenin tanıtımı kapsamında özel halk otobüslerine de özel giydirmeler yaptırılacak. İlçe genelinde 35 bin broşür vatandaşlara dağıtıldı.