BIST 9.645
DOLAR 32,58
EURO 34,75
ALTIN 2.419,96
HABER /  SAĞLIK

Bu ikiliyi yerken birkez daha düşünün!

Uzmanlar karpuz-peynir ikilisindeki tehlikeye dikkat çekiyor

Abone ol

Yaz mevsiminin gelmesiyle serinletici ve kilo verdirici gıdalar tüketilmeye başlandı. Karpuz ve peynir ikilisi ise bu gıdaların başında geliyor. Uzmanlar bu ikilinin fazla tüketilmemesi konusunda uyarılarda bulunuyor. Kilo vermek isterken kilo alınabileceğinin altı çiziliyor.

Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Aysun Yurdakul, yaz mevsiminin gelmesiyle insanlarda su ihtiyacının arttığını dile getirdi. Yurdakul, yüzme ve yürüyüş yapabilme imkanının olması, sebze ve meyve çeşitlerinin bol olmasının kilo vermeyi hem zevkli hem de kolay hale getireceğini söyledi. Ancak yaz döneminde sürekli tüketilen bazı gıdaların sağlıklı ve kalıcı kilo verdirmediğinin altını çizen Yurdakul, kısa zamanda kilo verdiren diyetlerin uygulanmaması konusunda uyarıda bulundu.

Meyve diyetlerinin düşük kalorili, CHO(karbonhidratlar) içeriği yüksek ve yağ içeriği düşük diyetler olduğunu belirten Yurdakul, ''Günlük tüketmemiz gereken aminoasitlerden ve gerekli yağ asitlerinden yoksundur. Bu tür diyetlerin uygulanmasıyla, kısa zamanda verilen fazla kiloların çok azı yağdan olmaktadır. Çoğu kas ve sudan olduğu için diyet bittikten sonra verilen kilolar fazlasıyla geri alınmaktadır. Ayrıca bu diyetlerin sık yapılmasıyla metabolizma hızı bozulmaktadır.'' dedi.

Yazın diyet yapanlar ve öğünü hafif geçirmek isteyenlerin tercih ettiği karpuz-peynir ikilisine dikkat etmesi gerektiğini anlatan Yurdakul, “Özellikle karpuz peynir ikilisinin çok miktarda tüketilmesinin kilo verdirmek yerine, kilo aldıracağı unutulmamalıdır.” şeklinde uyarıda bulundu. Yurdakul, tercih edilen peynirin çok yağlı ve tuzlu olması, karpuz miktarının da fazla kaçırılmasının masum görünen bu öğünün tam bir diyet faciasına dönüşebileceğini belirtti. Bu sebeple bu ikilinin miktarının iyi ayarlanması ve ana öğün yerine ara öğün olarak tüketilmesini öneren Yurdakul, şunları söyledi: “Ara öğünlerde meyve - peynir ikilisini kullanmak hem keyifli hem de sağlıklı olur. Ancak 15 adet üzümün veya 12 adet kirazın veya 5 adet eriğin veya 1 adet incirin 1 porsiyon meyve yerine geçtiğini düşünürsek akşam yemekten sonra televizyon karşısında yenilen meyve tabaklarının ne kadar kalorili olduğunu da bilmemiz gerekir. Özellikle belirtmeliyim ki, diabet hastalarının da meyve şekerini fazla aldıkları zaman şekerlerini yükselteceğini bilmeleri gerekir.”

Yurdakul, yaz mevsiminin vazgeçilmezi olan karpuzun miktarı iyi ayarlandığı zaman mükemmel bir antioksidant olduğunu aktardı. Karpuzun potasyum ve posa içeriği yüksek ve C vitamini deposu olduğunu, büyük bir dilim karpuzun C vitamini ihtiyacının yüzde 80’ini karşıladığını bildiren Yurdakul, “Karpuz, içerdiği likopen ve beta karoten sayesinde tam bir cilt yenileyicisi ve bağışıklık sistemi destekleyicisidir.” dedi.