BIST 9.722
DOLAR 32,53
EURO 34,92
ALTIN 2.424,56
HABER /  GÜNCEL

Bu hesabı yapın vergiyi az ödeyin

Küçük bir araştırma yaparak aracının kasko değeri ile ödeyeceği yıllık vergiyi kıyaslayanlar, daha az para ödeme şansını yakalayacak.

Abone ol

Motorlu Taşıtlar Vergisi'nin (MTV) ikinci taksidi için son 5 güne girildi. Otomobil ve benzeri araç kullanıcılarının her yıl iki eşit taksit şeklinde ödediği MTV'nin ikinci taksidi, 31 Temmuz akşamı mesai bitimine kadar yatırılabilecek.

KASKO DEĞERİ OCAKTA AÇIKLANIYOR

İkinci taksidi ödemeye hazırlanan tüketiciler için, MTV Kanunu'nun 5. Maddesindeki (I) sayılı tarifede yer alan 'otomobil, kaptıkaçtı, arazi taşıtları ve benzeri taşıtlar bakımından ödenecek olan MTV, aracın o yıla ait kasko sigortası değerinin yüzde 5'ini aşıyorsa, aynı yaştaki taşıta isabet eden bir alt tarifeden ödenir' kuralına göre, daha az vergi verme şansı bulunuyor. Uygulama için, Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketler Birliği tarafından her yıl ocak ayı itibariyle çıkartılan, "Motorlu kara taşıtları kasko değer listesi" esas alınıyor.
Buna göre aşağıdaki şartlara uyan araç sahipleri, şu noktalara dikkat etmeli:

491 LİRA DAHA AZ ÖDENEBİLİR

*2007 model, 1900 cc motor hacmine sahip bir otomobiliniz var.

*Aracınızın 2010 yılı MTV'si toplam 1.384 lira.

*Aracın kasko değeri de 27 bin 500 lira olarak belirlenmiş.

*Bu durumda aracın kasko değerinin yüzde 5'i, 1375 liraya denk geliyor.

*Ödediğiniz yıllık MTV, 1375 liradan fazla olduğu için kanuna göre MTV'yi bir alt kademede bulunan 893 lira olarak ödeme hakkınız bulunuyor.

*Buna göre, araç sahiplerinin, yetkili sigorta acentesine, 'Motorlu Taşıtlar Vergisi Tutarına Esas Olan Kasko Sigortası Değeri Bildirim Formu'nu düzenlettirmeleri gerekiyor.

*Ardından söz konusu formu dilekçeye eklemek suretiyle, motorlu taşıtlar vergisi yönünden bağlı bulundukları vergi dairesine başvuruda bulunulması gerekiyor.

*Geriye dönük 5 yıllık MTV ve kasko değerleri hesaplanarak, fazladan ödenmiş vergilerin iadesi de talep edilebiliyor.

EN FAZLA 1.800 CC VE ÜZERİ YARARLANIYOR


Tüketiciler Birliği Genel Başkan Vekili Hakan Tokbaş, tüketicilerin, MTV ödemesi sırasında indirim kapsamında yer alıp almadıklarını mutlaka kontrol etmesi gerektiğini belirterek, "İncelemelerimize göre, uygulamadan en fazla yararlanacak olan araçlar, 1801 cc motor hacmi ve üstünde, 4-11 yaş aralığındaki araçlar" dedi. Tüketicilerin bu konuda yeterince bilgilendirilmediğini vurgulayan Tokbaş, Gelir İdaresi Başkanlığı ve Türkiye ıstatistik Kurumu verilerinden yaptıkları incelemeye göre, "Son 5 yılda milyonlarca lira fazladan MTV ödendiğini" kaydetti.
 
599 BİN EUROLUK FERRARİ KASIMDA TÜRKİYE'DE


İtalyan lüks spor otomobil üreticisi Ferrari'nin gelmiş geçmiş en hızlı yol otomobili olan 599 GTO, kasım ayında ülkemiz yollarına çıkmaya başlayacak. İlkbahar aylarında Tofaş çatısı altında Ferrari ve Maserati markalarının ülkemizde distribütörlüğünü yürüten FerMas tarafından 599 bin eurodan başlayan anahtar teslim fiyatıyla sadece bir araç için ön sipariş alınmaya başlanan 670 beygirlik V12 motora sahip 599 GTO, 335 km/s'nin üzerindeki son hızıyla dikkat çekiyor.

F1 TİP  ŞANZIMANLA SUNULUYOR


0-100 km/s hızlanmasını sadece 3.3 saniyede tamamlayan Ferrari 599 GTO, F1 tipi şanzımanı, ikinci nesil karbon seramik frenleri, 20 inçlik jantları ve Michelin tarafından geliştirilen ve daha iyi bir yol tutuş için daha geniş tutulan Supersports lastikleriyle ön plana çıkıyor. Göz alıcı aerodinamik tasarıma sahip Ferrari 599 GTO'da ayrıca sürücüsüne performansla ilgili anında görsel bilgi sağlayan kısaca VRE adı verilen (Virtual Race Enginieer-Sanal Yarış Mühendisi) sisteme de yer veriliyor.