BIST 9.525
DOLAR 32,60
EURO 34,82
ALTIN 2.509,45
HABER /  GÜNCEL

Bu hastalık dünyada sadece 50 kişide var!

Dünyada 50 kişide rastlanan ve şu an için tedavisi olmayan hastalık nedeniyle, gelişme gösteremiyor...

Abone ol

Sivas'ın Kangal İlçesi'ne bağlı Havuz Beldesi'nde Gürci- Hurşit Erdoğan çiftinin oğulları 22 yaşındaki Ömer Osman Erdoğan, henüz 8 aylıkken yakalandığı 'Hajdu- Cheney sendromu' hastalığı nedeniyle gelişme gösteremiyor. Dünyada 50 kişide rastlanan ve şu an için tedavisi olmayan hastalık nedeniyle kilo alamayan Ömer, 8 yaşından beri de yatak mahkum.

Kangal'a bağlı Havuz Beldesi'nde, Ömer Osman Erdoğan, bir yaşına gelmeden yakalandığı 'Hajdu- Cheney sendromu' hastalığından dolayı gelişimi yavaşladı. Eklem yerlerinin çalışmaması ve kasların hareket etmemesi şeklinde görülen hastalığa dünyada ender rastlandığı bildirildi. Teşhis konulduktan sonra ömrünün büyük bölününü hastanelerde ve yatağa mahkum geçiren Erdoğan'ın yakalandığı hastalığın dünyada 50, Türkiye'de ise bilinen 5'inci vaka olduğu öğrenildi.

Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nde Ortopedi Bölümü'nde tedavi gören Ömer Osman Erdoğan, 22 yaşında olmasına rağmen kilosu 24'ü geçmedi. Sadece 5 ve 8 yaşları arasında çok kısa mesafeleri yürüyebilen Erdoğan, 8 yaşından sonra yatak mahkumu oldu. Hayatının çoğu zamanını hastanede geçiren Erdoğan, yemek yiyebiliyor, televizyon izleyebiliyor ve bilgisayar kullanabiliyor.

Oğlunun bu haline çok üzüldüğünü belirten Baba Hurşit Erdoğan, "Doktorlarımız da elinden geleni yapıyor ancak tedavisi yok. Oğlumun yaşıtları askerliğini yaptı, çoluk çocuk sahibi oldu. Ama oğlum 14 yıldır yatağa mahkum yaşıyor. Bu hastalık beni de oğlumu da çok üzüyor" dedi. Amansız hastalığın esiri olan Ömer Osman Erdoğan ise "Kendimi bildim bileli bu hastalıkla savaşıyorum. Dört duvar arasında yaşıyorum. Yaz, kış hep böyle geçiyor. Televizyon izliyorum ve bilgisayar kullanıyorum. Yapacak bir şey yok, doktorlarımızdan çözüm bekliyorum" dedi.

Erdoğan'ın tedavisini takip eden Ortopedi Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Hayati Öztürk, "Hastamız dünyada nadir olarak görülen 50 vakadan birisi. Bu hastalık ayak ve el parmaklarında kemik erimesi ile giden bir hastalık. Şu anda hastamızda yaygın bir kemik erimesi var. Hastamız 3 ayda bir hastanemize gelecek. Şu an kemikleri cam gibi kırılıyor, önce kemiklerini güçlendireceğiz. Sonra kalçasındaki kırığa protez yapıp yürümesini sağlayacağız" dedi.