BIST 9.722
DOLAR 32,55
EURO 34,98
ALTIN 2.418,53
HABER /  GÜNCEL

Bu haklardan Öcalan faydalanacak mı?

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, tutuklu ve hükümlülere sağlalan yeni ve ilave hakları açıkladı...

Abone ol

İNTERNETHABER.COM Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Sincan Cezaevi'ndeki kampüsündeki açlık grevi yapan hükümlü ve tutuklularla görüştü. Ergin görüşmenin ardından bir basın toplantısı düzenledi.

İşte Ergin'in toplantıda yaptığı açıklamalardan satır başları:

AÇLIK GREVİNDE 43'ÜNCÜ GÜN

PKK ve KCK davaları tutuklu ve hükümlü 635 mahkumun başlattığı ve 58 cezaevinde devam eden açlık grevinde 43'üncü güne girildi. Olumsuz bir sonuç oluşmaması için her türlü tedbiri aldık. Önce insan diyerek yola çıktık. Bugün bu açlık grevleri cezaevlerimizin koşulları için değildir.Farklı sorun alanlarına yönelik eylemlerdir. Bu talepler bilinen talepler. Ancak Türkiye uzun zamandan beri demokrasi standartlarının yükseltilmesi noktasında çok önemli gelişmeler sağlamıştır. Anadilde savunma için çalışmalarımız var.

BU EYLEMLERE GEREK KALMAYACAK

Bugün bayram arefesindeyiz. Zor şartlarda görev yapan güvenlik görevlilerimiz var. Toplumun herkesin bayramını kutlarken ceza infaz kurumlarında çalışan personelimizin bayramlarını kutluyorum.

Cezaevindeki 126 bin hükümlü ve tutuklularımızın da bayramını kutluyorum. Anadoluda bir söz vardır; yürüyen atın önünde durulmaz. Bu çalışmalarımıza destek olunmasını istiyoruz. Bu eylemi yapan hükümlü ve tutukluklara şunu söylüyorum; sizi seven aileleriniz için bu eylemden vazgeçin. Buna gerek kalmayacak. Türkiye'de atılan adımlar ve AB yolunda atılan adımlar kapsamında ciddi adımları var. Bu hedef için güçlü bir yürüyüş içerisindeyiz.

ÖCALAN BU HAKLARDAN FAYDALANACAK MI?

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, 'Öcalan bu haklardan faydalanacak mı? sorusuna:

"Aile görüşü hak değil bir ödül olarak değerlendiriliyor. Belli bir sınırlara tabi olmayacak. Dünya şartlarına bakıp ayarlıyacağız ama sınırsız da bir hak olmayacak." dedi.

İşte mahkumlara getirilecek yeni ve ilave haklar;

- Açık cezaevlerimizdeki hükümlüler yılda 3 kez dış dünya ile uyumlarının sağlanması amacıyla izne çıkabiliyorlardı. Bu tasarıyla şimdi bu 4’e çıkıyor, 3 ayda bir izin haklarını kullanabilecekler.

-Çocuk hükümlülerin ana babalarıyla görüşmeleriyle ilgili yeni bir düzenleme getiriyoruz. 2 ayda bir çocuk eğitim evlerinde 3 saatten 24 saate kadar çocuk hükümlüler anne ve babalarıyla görüşebilecekler.

-Ölüm ve ağır hastalık izninde cezaevine dışına çıkarılan tutuklunun kaldığı adres uygulamada soruna neden olmuştu. Tasarıda normal şartlarda cezaevinden çıkan kişinin evinde ya da ikinci derecede hısımlarının evlerinde kalabilecek ya da güvenli görülen bir başka adres ya da bulunulan yerdeki cezaevlerinden birinde kalacak. Gidilen yerlerdeki valiler nerede kalınacağına karar verecekler.

-İnfaz yasasının 17. maddesinde infaz erteleme durumu var. 6 aylık süre için infaz ertelemesi yapılıyordu ve bir kez uzatılabiliyordu. 1 yıl için ertelenmesi ve 1 yıl uzatılması için düzenleme yapılıyor. 3 yılın altındaki suçlardan ceza alan birinin 1 yıl erteleme alabileceği düzenleniyor.

-Hakkında başka bir davadan kamu davaası açılanların ertelemesi olmayacak. İstisnai erteleme şartları vardı. Yakınlarının ölümü nedeniyle tarımsal ürünlerini hasat edememiş olanlar, ana baba eş ya da çocuklarının ölümü ya da hastalığı nedeniyle ailenin ticari faaliyetini yürütememe durumunda cezaevinde olana 1 yıla kadar infaz erteleme mümkün olabilecek.