BIST 9.693
DOLAR 32,59
EURO 34,79
ALTIN 2.509,30
HABER /  DÜNYA

Bu haber sebze ve meyve ticareti yapanlar için

Sebze ve Meyve Ticareti ve Toptancı Halleri yönetmeliğinde yapılan değişikliğe göre, aynı hal içinde mal alımı, satımı ve devrine ilişkin iş...

Abone ol

Sebze ve Meyve Ticareti ve Toptancı Halleri yönetmeliğinde yapılan değişikliğe göre, aynı hal içinde mal alımı, satımı ve devrine ilişkin işlemler üretici ve üretici örgütlerinin yanı sıra komisyoncu ve tüccarlar arasında da yapılabilecek.
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından, Sebze ve Meyve Ticareti ve Toptancı Halleri Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yönetmelik Hakkında basın açıklaması yapıldı. 5957 sayılı Sebze ve Meyveler ile Yeterli Arz ve Talep Derinliği Bulunan Diğer Malların Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanunun bazı maddelerinin 28 Mart 2013 tarihli ve 6455 sayılı “Gümrük Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” ile değiştirildiği belirtildi.
Bu değişiklikler ile uygulamadan doğan ihtiyaçların göz önünde bulundurularak anılan Kanuna istinaden 07 Temmuz 2012 tarihli ve 28346 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Sebze ve Meyve Ticareti ve Toptancı Halleri Hakkında Yönetmeliğin bazı hükümlerinde uygulamayı kolaylaştırıcı değişikliklerin yapıldığı ifade edilerek, söz konusu düzenlemelerin 01 Temmuz 2013 tarihli ve 28694 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdiği bildirildi.
‘Sebze ve Meyve Ticareti ve Toptancı Halleri Hakkında Yönetmelik’te yapılan değişikliklere göre, Bakanlar Kurulu’nun, gerekli durumlarda hal rüsumuna tabi malları yeniden belirleyebilmesi yönünde düzenleme yapıldı.
Bunun yanında, uygulamayı kolaylaştırıcı bir düzenleme olarak, aynı hal içinde mal alımı, satımı ve devrine ilişkin işlemlerin, mal fiyatlarının yükselmesine sebebiyet vermemek ve mal fiyatlarının düşmesine engel olmamak kaydıyla üretici ve üretici örgütlerinin yanı sıra komisyoncu ve tüccarlar arasında da yapılabilmesine imkan sağlandı.
Yine değişiklik ile toptancı hallerindeki işyerlerinin devrinde ilgili meslek örgütünün görüşünün alınması zorunluluğu kaldırılarak, toptancı hallerindeki mevcut işyerlerinde faaliyet gösterenlerle yapılacak olan kira sözleşmelerinde noter onayının aranmaması öngörüldü.
Ayrıca, komisyoncuların vadeli satışlarda mal bedelini satış tarihinden itibaren 30 iş günü içinde ödemesine, üreticiler tarafından perakende olarak doğrudan tüketicilere satılan malların bildirime tabi olmamasına ve laboratuvarların yalnızca orta ve büyük toptancı hallerinde ve bu yerlerde faaliyet gösterenlerin 3’te 1’inin yazılı talebi üzerine oluşturulmasına yönelik düzenlemeler yapıldı.
Bunun yanında, bildirim işleminin malın üretildiği yerden veya girdiği gümrük kapısının bulunduğu yerden gideceği yere kadarki aşamada yapılabilmesine imkan veren uygulamanın süresi de ihtiyaç doğrultusunda 31 Aralık 2013 olarak yeniden belirlendi.
Öte yandan, cezalı hal rüsumu uygulamasına konu olan eylemler yeniden belirlendi ve toptancı halinde satılmak üzere bildirimde bulunulup toptancı hali dışında toptan satılan mallar da cezalı hal rüsumu kapsamına alındı.
(İHA)