BIST 9.645
DOLAR 32,59
EURO 34,85
ALTIN 2.419,07
HABER /  GÜNCEL

Bu haber engellileri çok sevindirecek

63 yaşındaki görme engelli Cuma Balpetek, 2008 yılında sıfır kilometre bir otomobil satın aldı ve bakın daha sonra neler oldu

Abone ol

63 yaşındaki görme engelli Cuma Balpetek, 2008 yılında sıfır kilometre bir otomobil satın aldı. Engellilere tanınan haklar gereği, Özel Tüketim Vergisi'ni ödemedi.

Ancak vergi dairesi KDV'yi aldı. Avukat Ömer Faruk Üstündağ konuyla ilgili şu bilgileri verdi:
"3065 sayılı yasanın 17. maddesinin 4. fıkrasına eklenen bir S bendi var. Zaten bizim yola çıktığımız noktada bu. Burda kanun koyucu derki özürlülerin eğitim, meslek ve günlük hayatları için her türlü araç ve gereçleri KDV'den muaftır. diye bir hüküm var. Bunu dar yorumluyor Vergi Dairesi. Bunun içine otomobil girmez. Bunun içine daha basit araç gereçler girer diye yorumluyor. Biz hukuki olarak bunun daha geniş yorumlanması gerektiğini düşünerek böyle bir yola başvurduk."

Dava açmaya karar veren Ramazan Balpetek, avukatı aracılığıyla önce Vergi Dairesi'ne başvurdu. Vergi Dairesi, bunun olamayacağını, böyle birşeyin mümkün olmadığını, mevzuatın buna müsait olmadığını dile getirerek talebi reddetti. Konu, mahkemeye taşındı.

Talepleri mahkemede reddedilince bu sefer bir üst mahkemeye gidildi.
Avukat Üstündağ süreci şöyle anlattı: "Tabii buna itiraz yolu açık, itiraz mercii de Adana Bölge İdare Mahkemesiydi. Biz oraya itiraz hakkımızı kullandık. Bölge İdare Mahkemesi de bizim talebimizin ve itiraz nedenlerimizin haklı olduğu görüşüne varılarak KDV'nin engelli vatandaşa iade edilmesine karar verdi."

Böylece Türkiye'de bir ilk gerçekleşmiş oldu.Hukuk zaferi kazanan Balpetek, herkesi hakkını aramaya çağırıyor. Davanın engelliler için emsal teşkil etmesi bekleniyor.