BIST 8.718
DOLAR 32,34
EURO 35,20
ALTIN 2.247,88
HABER /  DÜNYA

Bu görüntülerde dehşet var!

Kayıp görüntüler yeni ele geçirildi. ABD helikopterindeki askerler sivilleri tek tek avlıyor. Yardıma giden aracı da havaya uçuruyor

Abone ol

Irak'ta 2007 aralarında iki Reuters muhabirinin de bulunduğu 12 kişinin ABD güçlerince vurulmasını gösteren bir video kayıt yayımlandı. Kaydı Wikileaks gündeme getirdi

Bilgi paylaşım özgürlüğünü savunan Wikileaks sitesinin yayınlandığı video kaydın, Amerikan Apaçi helikopterinden kaydedildiği tahmin ediliyor.

Kayıtta, Amerikalı pilotların militan olarak teyit etmesi ardından, Bağdat'ta bir sokaktaki söz konusu gruba ateş açılıyor.

DEHŞET ANLARIN VİDEOSU  İÇİN TIKLAYIN

Wikileaks'ın aktardığına göre askerler, Reuters muhabirlerinin elindeki kameraları silah sanarak grubun bulunduğu yeri tarıyor.

Helikopterlerin ateş açtığı kişilerin yardımına bir aracın geldiği, araçtakilerin yaralılara yardım etmeye çalıştığı, helikopterin bu kez yardıma gelen aracı taradığı görülüyor.

Toplamda 12 kişi hayatını kaybediyor.



BBC Turkish'in haberine göre; Wikileaks, kaydı kimin kendilerine verdiğini ise açıklamadı.

Ancak Washington'daki BBC muhabirinin aktardığına göre Amerikalı yetkililer kaydın orijinal olduğunu doğruladı.

Yüksek kalite video kaydı
2007 yılının Temmuz ayında, söz konusu kaydın yapıldığı gün iki Reuters muhabiri öldürülmüştü.

Haber ajansından bir sözcü, kayıttaki görüntülerin bu muhabirlere ait olup olmadığından emin olamadıklarını belirtti.

Öte yandan Wikileaks Reuters genel yayın müdürü David Schlesinger'ın bir açıklamasını yayınladı.

Schlesinger, açıklamada "video kaydın savaş muhabirlerinin karşı karşıya oldukları tehlikenin somut kanıtı olduğunu" ifade ediyor.

Amerikan ordusu söz konusu olay sırasında helikopterlerin düşman bir güce karşı operasyon düzenlemekte olduğunu bildirdi.

WikiLeaks ise video kaydın olay sırasında sivillerin öldüğünü kanıtladığını ve bunun ABD ordusunun çatışma kurallarının kusurlu olduğunu gösterdiğini dile getirdi.

Wikileaks sitesini hazırlayanlar, yakın dönemde ABD hükümetinin gözetimine maruz kaldıklarını, diğer hükümetlerin de kendilerini görünüşte, hassas konularda haber sızdırılmasındaki rolleri nedeniyle taciz ettiğini açıklamışlardı.