BIST 9.525
DOLAR 32,52
EURO 34,75
ALTIN 2.493,22
HABER /  GÜNCEL

Bu gıdanın israfında dünyada birinciyiz

Yılda 1.5 milyar TL değerinde ekmek israf ederek dünyada birinci sıradayız.

Abone ol

Ekmek israfını önleme kampanyasıyla ilgili Başbakan Recep Tayyip Erdoğan imzalı Başbakanlık Genelgesi, Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlandı.

Genelgede, Ocak ayında başlatılan ekmek israfını önleme kampanyasına yönelik ivedilikle alınması gereken bir dizi önlemler yer aldı. Buna göre, konuyla ilgili aile ve kadınların rolü dikkate alınarak sosyal politikaların geliştirilmesi, çocukların ve gençlerin kampanyaya katılımların özendirilmesi gerektiği ifade ediliyor.

İSRAFIN ÖNLENMESİ İÇİN SEMİNERLER DÜZENLENECEK

Genelgede, ilgili kuruluşlar tarafından konuya ilişkin eğitim, seminer, panel, konferans ve toplantı gibi organizasyonlar tertipleneceği ve söz konusu etkinliklerde; araştırma sonuçlarına, ekmek israfının önlenmesine ve tam buğday ekmeği tüketiminin faydalarına ilişkin bilgiler verileceği ve bu kampanya kapsamında hazırlanacak kamu spotu, film ve animasyon gibi çalışmaların gösterileceği ifadeleri yer alıyor.

Özellikle gar, istasyon, durak, metro, havaalanı, karayolu, liman, toplu taşıma araçları ve benzeri kamuya açık yerlerde yazılı ve görsel bilgilendirme çalışmaları yapılacağı belirtilen genelgede, toplu tüketim yapılan kamu kurum ve kuruluşlarında bulunan yemekhanelerde; menüye göre ekmek çıkarılması, ekmeğin ince dilimlenmiş olarak, paketli rol ekmeğin ise düşük gramajlı olarak sunulması, tam buğday ekmeği bulundurulmasının sağlanması ve tüketiminin yaygınlaştırılması amacıyla gerekli tedbirler alınacağı belirtiliyor.

FİLMLERE GİZLİ SPOTLAR YERLEŞTİRİLEBİLİNECEK

Ekmek israfını önleme kampanyasının, tam buğday ekmeğini yaygınlaştırma amacını da içine alacak şekilde, tüm kurum ve kuruluşlarca işbirliği içerisinde kararlılıkla yürütülerek takip edilmesi gerektiği istenilen genelgede, ekmeğin israf edilmemesi bilincinin tüm fertlerimiz için bir yaşam biçimi haline gelmesinin özendirileceği belirtildi. Bu kapsamda bakanlıkların yapması gereken çalışmalara da yer verildi.

Genelgede, kampanya konularının desteklenen ve kaynak aktarılan film ve tiyatro dâhil her türlü sahne sanatı senaryoları ve projelerde uygun bir şekilde işlenmesi, film ve projelere gizli veya açık spotlar yerleştirilmesi ve konu ile ilgili özel sektörün teşvik edilmesi için gerekli tedbirlerin Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından alınması isteniyor.

EKMEK FIRINLARI DÜZENLİ OLARAK DENETLENECEK

İçişleri Bakanlığı, belediyeler ve il özel idarelerince ekmek fırınlarının düzenli olarak denetlenmesi, gerekli sağlık ve mevzuat şartlarını sağlayamayan fırınların üretim yapmasına izin verilmemesi amacıyla düzenlemeler yapacak. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, ekmek üretim ve satış noktalarında istihdam edilen kişiler ile restoran, fırın, otel ve turizm sektörü çalışanlarının eğitilmesi için meslek odalarıyla işbirliği yapılması hususlarında çalışmalar yapacak. Milli Eğitim Bakanlığı, sağlıklı beslenme de dâhil olmak üzere eğitici program, etkinlik ve yarışmalar düzenlenmesi ve bu konuların temel eğitim ders müfredatı içerisine dâhil edilmesi için gerekli tedbirleri alacak. Sağlık Bakanlığı ise sağlıklı ve dengeli beslenme amacıyla tam buğday ekmeği tüketiminin teşvik edilmesi için toplum sağlığı alanında gerekli çalışmaları yapacak.Ayrıca, kampanya konularıyla ilgili olarak halkı bilinçlendirme çalışmalarına Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan da gerekli katkının sağlanacağı ifade edildi.

1.5 MİLYARLI EKMEK İSRAF EDİLİYOR 

Daha önce TMO tarafından yapılan araştırmada, Türkiye’de bir yılda parasal karşılığı 1.5 milyar TL olan 2.1 milyar ekmeğin israf edildiği, bunun da Türkiye’nin dünya sıralamasında ilk sıralarda olduğu un ihracatından el ettiği 1 yıllık gelire eşdeğer olduğu ortaya çıkmış, ülke genelinde kampanya başlatılmıştı.