BIST 9.525
DOLAR 32,57
EURO 34,68
ALTIN 2.518,51
HABER /  GÜNCEL

Bu ekmek diğerlerinden çok farklı!

Bir mucize gerçek oldu ve uzun zaman saklanabilen ve bayatlamayan ekmek üretildi. İşte enteresan ekmeğin sırrı!

Abone ol

Abanç İzzet Baysal Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Doç.Dr. Seyhun Yurdugül, savaş ve doğal afetlerde insanların gıda ihtiyacını karşılamak için bayatlamayan ekmek yaptı. Doç.Dr. Seyhun Yurdugül'ün, 27 Kasım 2007'de yaptığı ekmek ilk günkü gibi şeklini ve rengini koruyor.

SUYLA ISLATILDIKTAN SONRA YENİLEBİLİYOR

Ekmeklerin kısa sürede bozularak küflenmesi üzerine proje başlatan Doç.Dr. Yurdugül, çalıştığı fakültenin laboratuvarında yıllarca bozulmayan bir ekmek yapmayı başardı. Ekmek hamurunun içerisine bitkisel maddeler ilave eden Doç.Dr. Yurdugül'ün, 27 Kasım 2007'de yaptığı ekmek ilk günkü gibi rengini ve şeklini korurken, su ile ıslatıldıktan sonra yenilebiliyor.

Doç.Dr. Seyhun Yurdugül'ün özellikle savaş ve doğal afetlerde zarar gören insanların acil gıda ihtiyacının karşılanması için yaptığı ekmekler aradan yıllar geçse de bozulmadan oda sıcaklığında durabiliyor. Doç.Dr. Yurdugül ekmeğin sertlik problemini aşmak için de yeni projeler üzerinde çalışıyor.

Ekmeğin oda sıcaklığında belirli bir ısıda bayatlamaya başladığını belirten Doç.Dr. Yurdugül, "Amaç, oda sıcaklığında ekmeğin bayatlamadan kalabilmesini sağlamaktır. Bunun için normal fırında pişirmeye ilaveten mikro dalga uygulamaları ve bazı bitkisel madde olarak sumak ekşisi ve alıç sirkesi gibi doğal maddelerin ilavesi ile ekmek içerisinde su aktivitesi olarak tanımlanan rakamsal özellik oldukça düşük bir düzeye gelmekte ve bu unsur ekmekte küf gelişimini engellemektedir. Bu ekmekler ne kadar uzun ömürlü olsa da şu aşamada yalnızca acil gıda kavramı içerisinde değerlendirmekteyiz. Afet ve savaş zamanlarında ihtiyaç sahibi vatandaşların gıda ihtiyacını karşılamak için. Sertlik özelliğini de aşmamız gereken bir özellik. Bunun üzerinde de çalışıyoruz. 2007 yılının Kasım ayında yapmış olduğumuz ekmek aradan geçen 3 yıla rağmen hala bozulmadan duruyor" diye konuştu.