BIST 9.736
DOLAR 32,52
EURO 34,81
ALTIN 2.422,92
HABER /  POLİTİKA

Bu da HAS Parti'nin Che Gueverası

Milli Görüş geleneğinden gelen HAS Parti'nin en ilginç ismi sosyalist Kılıçaslan, Kurtulmuş'un yanına katılma gerekçesini anlattı.

Abone ol

Milli Görüş’ten türeyen yeni parti Halkın Sesi Partisi’nin kurucuları arasındaki en ilginç isim tartışmasız Türkiye Birleşik İşçi Partisi’nin (TBİP) yakın döneme kadar genel başkanlığını yürüten Prof. Dr. Zeki Kılıçaslan. Kılıçarslan, Kurtulmuş’un daveti Bekaroğlu’nun ikna etmesiyle partiye katıldığını söyledi...

Vatan Gazetesi'nden Burak Kara'nın sorularını yanıtlayan Kılıçarslan, HAS Parti'ye katılma sebebini şöyle açıklıyor:

Mehmet Bekaroğlu ile ‘Müslüman sol’ hareketini oluşturmuştuk. O zamandan beri de ortak toplantılar düzenliyorduk. Genel Başkanı olduğum Türkiye Birleşik İşçi Partisi’nde siyaset yapıyordum. Numan Kurtulmuş Saadet Partisi’nden ayrılınca kuracağı yeni partinin kurucularından olmamı istedi. Bekaroğlu da beni ikna etti ve böylece HAS Parti’ye katıldım. Numan Bey ile ortak söylemlerimiz olduğunu gördüm. Numan bey bana partiyi tanıtırken “emperyalizme, neo-liberal politikalara, vahşi sömürü politikalara karşı, din temelini esas almayan, muhafazakâr olmayan halk partisi olduğunu söyledi. Bu düşünceler benim de savunduğum değerlerdir. Mazluma dini milliyeti sorulmaz. Ben evrensel demokrasiyi ve insan haklarını savunan, ırkçılık yapmayan, siyasette mağdur olan, var olmayan kesimlerin sesi olmak için siyasete hazırım. Bu ideallerle hareketi sürdüreceğim. Burada ne iktidar var, ne milletvekilliği var ne de bakanlık var. Yolun çok başındayız.

Peki HAS Parti solculuk mu yapacak; yoksa milli görüş gömleğini mi giyecek?

İşte Kılıçarslan'ın yanıtı:

Bu kavramların hepsi yüklenmiş kavramlar. Halk katmanlarında solculuk deyince Türkiye’de ne anlaşılıyor? Kötü şeyler anlaşılıyor. CHP’ye kim oy veriyor? Entelektüeller ve Aleviler. Bir noktada “beyaz Türkler” CHP’nin seçmen tabanı. Bu dünyanın hiçbir yerinde olmayan bir taban. Sol dinsizlik gibi algılanıyor. Sol olarak çok gerideyiz. Brezilya İşçi Partisi Merkez Komitesi’nde iki tane papaz var. Bizde bir solcu cuma namazına gitse tuhaf karşılanır. Halkın gerçekliğinden kopuk sol olabilir mi? Paraguay’da sol cephenin lideri bir kardinal oldu. Türkiye’de genel başkanı namaz kılan bir sosyalist ne hisseder? Herkes kendi kimliğini, inancını yaşamalı. Bu partide de baskın bir görüş olmayacak. Ne solcu, ne muhafazakâr ne de liberal. Biz halkın merkezi olacağız.