BIST 9.080
DOLAR 32,33
EURO 35,10
ALTIN 2.305,44
HABER /  GÜNCEL

Bu 'Çığlık' rekor bekliyor

Munch'ın 120 yıl önce yaptığı tablo açık artırmaya çıkıyor. Açılış fiyatı ise 60 milyon Euro....

Abone ol

Norveçli Ressam Edvard Munch'ın neredeyse 120 yıl önce çizdiği 'Çığlık' herkes tarafından bilinen bir efsane. Dört versiyonu bulunan tablolardan üçü Norveç devlet korunurken dördüncü tablo yarın açık artırmaya çıkıyor. 

Müzayedenin yapılacağı New York’taki Sotheby açık artırma için 60 milyon euro (yaklaşık 140 milyon lira) başlangıç fiyatı açıkladı. Uzmanlar şimdiden bir dünya rekoru bekliyor. Picasso’nun bir tablosu iki yıl önce 106,5 milyon dolara Jackson Pollock’ın "No. 5" adlı toblosu ise beş yıl önce 140 milyon dolara alıcı bulmuştu. Ancak bu tablolar çık artırmaya çıkmadan satılmıştı. Munch’ın 'Çığlık'ı 1895 yılında yaptı. Resmin şu anki sahibi Peter Olsen’ın babası Thomas Olsen, Munch'ın komşusuydu ve tabloyu 1937’de ondan satın aldı.

MONA LİSA'DAN SONRA EN ÜNLÜ TABLO

Tabloyu açık artırmaya çıkaran Peter Olsen'ın hedefi Edvard Munch adına bir müze kurmak. Müzayede evinin iddiasına göre 'Çığlık', 'Mona Lisa'dan sonra dünyanın en ünlü tablosu. 

Ekspreyonizmin en güçlü eserlerinden biri olarak kabul edilen 'Çığlık'ta ressam, bağıran ve ellerini başına götüren bir figürü resmediyor. Arka planda yürüyüş yapanlar ve tekneler yer alıyor. 

Norveç’teki müzelerde tutulan 'Çığlık' tablolarından ikisi çalınmış ancak tablolar bulunduklarında büyük hasar görmüştü. Yarın açık artımaya çıkacak olan tablo ise oldukça iyi durumda.