BIST 9.583
DOLAR 32,50
EURO 34,59
ALTIN 2.476,29
HABER /  GÜNCEL

'Bu çatallar' Ahmet Kaya için asıldı!

Bugün ölümünün 10. yılı... Sanatçı Ahmet Kaya Lütfi Kırdar Kongre Sarayı'nda anıldı. Tavana asılan çatallar dikkat çekti.

Abone ol

Sanatçı Ahmet Kaya, ölümünün 10. yılında 'An Gelir, Onsuz 10 yıl' adlı etkinlikle bu akşam İstanbul'da, Lütfi Kırdar Kongre Sarayı'nda anıldı. Törenin yapıldığı salonun tavanına asılan çatallar dikkat çekti. 

Ahmet Kaya, 1999'da ödül aldığı Magazin Gazeticileri Derneği gecesinde "Kürtçe şarkı söyleyeceğim ve bu şarkıya bir klip çekeceğim" sözlerinin ardından davetlilerin çatal-bıçaklı saldırısına maruz kalmıştı.

ERDOĞAN KATILAMADI

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 2000 yılında Paris'te yaşamını yitiren Ahmet Kaya'yı anma etkinliklerine son dakikaya kadar katılmak istediğini, ancak Mardin'de yaptığı konuşma sonrası programının yoğunluğu ve hava şartlarının elverişsizliği nedeniyle katılamayacağını açıkladı.

Törene hükümet adına Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay katıldı.

Anma gecesinde basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Bakan Günay, "Hepimiz ülkemizin yaşadığı kötü günleri geride bırakmak, barış türküleri söylemek, geçmişte barış türküleri söyleyen ve çeşitli çileler çeken arkadaşımızı sevgi ve rahmet ile anıyoruz" dedi. Günay, Başbakan Erdoğan'ın geceye katılmaması ile ilgili olarak da, "Sayın Başbakan ile Mardin'e gittik. Ben saat 3'te yola çıktım, hava şartları sebebiyle Diyarbakır üzerinden buraya geldim. Başbakan'ın programı devam ediyor. Ben bu programa hem Sayın Başbakan hem de kendi adıma geldim. Başbakan'ın içten duygularını Gülten Kaya'ya ilettim" diye konuştu.

EŞİ KİMSEYE KIRGIN DEĞİL

Sanatçını eşi Gülten Kaya, Başbakanın yanı sıra CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlunun da katılamaması ile ilgili kimseye bir kırgınlığının olmadığını söyledi.

Gecede yoğun ilgi gören Gülten Kaya, basın mensuplarının Başbakan Recep Tayip Erdoğan ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun geceye katılmamasına ilişkin sorularına, "Her iki konuğum da katılmak istemişlerdi ancak programlarının uymadığını görüyorum. Bu yorumlanacak bir durum değil. Biri ana muhalefet partisi başkanı çok yoğun, biri de Başbakan. Başbakan Mardin'de, zaten hava şartları da malum. Bunu bize dün itibari ile de iletmişlerdi. Hiçbir kırgınlığım yok, herkese davetimi yaptım" cevabını verdi. Kaya, gazetecilerin bugün yaşanan değişimi sormaları üzerine şunları söyledi:

"Bu değişimin yaşanması için keşke Ahmet Kaya gibi bir bedel ödenmese idi. Umuyoruz ki bundan sonra böyle şeyler yaşanmaz. Zaten burada siyasetçisi, sivil toplumu, halkı bütün renkleri buluşturma sebebi buydu. Yani Ahmet Kaya üzerinden ve sanat üzerinden iyi duygular yaşatmaktı."

Kaya, eşine çatal fırlatılması olayından bugüne gelen süreçle ilgili soru üzerine ise, "Nispi bir değişme var, ama bu yeterli değil" diye konuştu.

ÇATAL KAŞIK DAMGASI!

Gecede salonun girişine, 1999'da Ahmet Kaya'nın protesto edildiği geceye atıfta bulunmak ve orada yaşananları eleştirmek amacıyla hazırlanan "çatallı-kaşıklı" sahne damgasını vurdu. Gülten Kaya ve Diyarbakır Belediye Başkanı Osman Baydemir'in birbirlerini selamlayarak kucaklaşması zılgıt ve alkışlar ile karşılandı.

ŞEREFSİZ MANŞETİNE VE LİNÇ GÖRÜNTÜLERİNE YUHALAMA

Belgesel gösterimi sırasında Magazin Gazetecileri Gecesi'nde Ahmet Kaya'nın linç edildiği görüntüler de gösterildi. Bu bölüm gösterildiğinde salondan yuh sesleri yükseldi. Salonda en çok yuhalanmayı ise Hürriyet Gazetesi'nin 'Vay şerefsiz' manşeti aldı.

SÜRGÜNÜ BEN İYİ BİLİRİM

Fuat Saka da gecede sahneye çıktı. Şarksını söyledikten sonra ''Sürgünü ben çok iyi biliyorum'' diyerek sahneyi terk etti. 

HAYKO'DAN AHMET KAYA PARÇASI

Ardından Ahmet Kaya'nın şarkısıyla bir pandomim gösterisi yapıldı. Pandomim gösterisinin ardından rock müziğinin asi çocuğu Hayko Cepkin sahne aldı. Cepkin piyano eşliğinde Ahmet Kaya'nın 'Memleket Hasreti' parçasını seslendirdi.

Hayko Cepkin'den sonra Ümit Kıvanç'ın hazırladığı 'Uçurtmam Tellere Takıldı' belgeselinin gösterimi yapıldı.



GÖZYAŞLARINI TUTAMAMIŞTI

Erdoğan, geçtiğimiz Eylül ayında atv'de katıldığı programda Ahmet Kaya'nın, hapse girmeden önce kendisi için söylediği 'Ağlama Anne' şarkısı ekranlara getirilince gözyaşlarını tutamamıştı.

KABRİNE KARANFİL

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da geçen ay Paris'te Kaya'nın kabrine karanfil bırakmıştı.