BIST 8.995
DOLAR 32,31
EURO 35,06
ALTIN 2.277,06
HABER /  SAĞLIK

Bu aşılar kanseri de önlüyor!

Prof. Bosch, Hepatit B aşısı ile karaciğer, HPV aşısı ile rahim ağzı kanserlerinin önüne geçilebiliyor dedi.

Abone ol

Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) girişimi olan ve aşılama bilincini artırmaya yönelik gerçekleştirilen 24-30 Nisan Dünya Aşı Haftası nedeniyle İstanbul’da düzenlenen MSD Aşı Zirvesi’ne katılan Catalan Onkoloji Enstitüsü Uluslararası İlişkiler Şefi İspanyol bilim insanı Prof. Dr. Xavier Bosch, aşılar sayesinde bugün pek çok salgın hastalığın dünyadan silindiğine işaret ederek “Yılda 2 milyon viral enfeksiyon görülüyor. Ölümcül de olabilen bu enfeksiyonların yarısı önlenebilir enfeksiyonlar. Aşılar bu enfeksiyonlarla savaşta elimizdeki en iyi silah. Herkesin korkulu rüyası kanserde de virüslerin önemli bir rolü var. Bu nedenle aşılar bugün ölümcül kanserlerle savaşta da önemli bir rol üstleniyor. Örneğin Hepatit B aşıları sayesinde karaciğer kanserleri, HPV aşıları ile rahim ağzı kanserlerinin önüne geçilebiliyor. Karaciğer kanseri ve rahim ağzı kanserinin azaldığının tam olarak ispatlanması ise önümüzdeki 30-40 yıl içinde mümkün olacak. Bilimsel temeli olmayan aşı karşıtı kampanyalar yüzünden ise toplum sağılığı tehlikeye atılıyor” diye konuştu.

Erken teşhis edilemediği için binlerce kadının ölümüne sebep olan rahim ağzı kanserinin aşılarla büyük oranda önlenebildiğine dikkat çeken Prof. Dr. Xavier Bosch, yeni geliştirilen ve birkaç yıl içinde uygulanmaya başlanacak yeni nesil HPV aşıları sayesinde rutin tarama programlarına dahi gerek kalmayabileceğini vurguladı.

64 ÜLKEDE UYGULANIYOR

Rahim ağzı  kanserinde rol alan HPV’nin 100 tipi var. Bunlardan, kanser vakalarında en çok rastlanan 9 tipine karşı geliştirilen aşılar 2006’dan beri var. 64 ülkede rutin aşı programına dahil edildi. Şu ana kadar 47 milyon kız çocuğuna HPV aşısı yapıldı. Türkiye’de de Sağlık Bakanlığı’nın girişimleriyle HPV aşısının yakın bir tarihte rutin aşı programına alınması bekleniyor.

TEMİZ SUDAN SONRA EN BÜYÜK ATILIM

Rahim ağzı kanserine neden olan Human Papilloma Virüs (HPV) konusunda dünyanın saygın araştırmacıları arasında olan Prof.  Bosch “Çiçek hastalığının ortadan kaldırılmasına ve çocuk felcinin neredeyse yok edilmesine katkıda bulunan aşılar halk sağlığı alanında 20. yüzyılın en büyük tıbbi başarılarından. Hatta WHO’ya göre temiz sudan sonra aşılar, sağlık alanında dünyada yapılmış en büyük atılım. Bugün aşılar 30’dan fazla yaygın bulaşıcı hastalığın ortaya çıkmasını önlemeye yardımcı oluyor. Bu başarılara rağmen, aşılanma oranları hâlâ düşük” dedi.