BIST 9.717
DOLAR 32,53
EURO 34,94
ALTIN 2.437,24
HABER /  SAĞLIK

Bu antibiyotik kalpten öldürüyor!

Türkiye'de de yaygınca kullanılan bu antibiyotiğin kalp hastalıklarından ölüme varan sonuçlara yol açtığı ortaya çıktı.

Abone ol

Bir antibiyotik daha insan sağlığına ölümcül sonuçlar doğurabilecek rahatsızlıklar verenler sınıfına girdi. Bu antibiyotiği kullananların kalp rahatsızlıklarından ölebileceği uyarısı yapıldı.

Amerikan İlaç ve Gıda Kurumu (FDA), yaygın kullanılan Azitromisin - Zitromax isimli antibiyotiğin kalp ritmini bozarak ölümlere neden olabileceği uyarısında bulundu.

FDA'nın açıklamasında, bu antibiyotiğin kalpteki elektrik aktivitelerinde bozulmalara neden olduğu aktarıldı. Kurum, doktorlara hastalarına antibiyotik önerirken, sağlık durumlarını da dikkate almalarını önerdi.

Zitromax, az sayıda tablet içermesi ve kullanım süresinin kısa olmasından dolayı birçok hasta tarafından tercih edilen yaygın kullanımı olan bir antibiyotik.

ABD’nin Vanderbilt Üniversitesi’nde yapılan araştırmalar da, bronşit ve sinüzit gibi sık görülen enfeksiyonların tedavisinde kullanılan Zitromax isimli ilacın kalp krizine neden olduğunu ortaya koymuştu.

540 BİN HASTA TAKİP EDİLDİ

14 yıl boyunca birçok farklı antibiyotik kullanan 540 bin hastanın sağlık raporları takip edildi. Buna göre, beş gün boyunca Zitromax kullanan hastaların 29’u kalbe bağlı hastalıklarla hayatını kaybetti. Bu rakam, diğer antibiyotikleri kullanan veya hiç kullanmayan insanların ölüm oranının iki katı olarak belirlendi.