BIST 9.645
DOLAR 32,55
EURO 34,89
ALTIN 2.429,78
HABER /  GÜNCEL

Bu ailelerin başı T ile dertte!

Batman merkeze bağlı Demiryolu (Tilmerç) köyünde yaşayan bütün ailelerin soyadı "T" harfi ile başlıyor.

Abone ol

Köylüler, Soyadı Kanunu çıktığı zaman bölgeye gelen nüfus memurlarının ellerindeki deftere bakarak sırayla soyadı verdiğini iddia etti. Vatandaşların en büyük sıkıntısı ise soyadlarının çoğunun anlamsız olması. Köydeki soy isimlerden bazıları şöyle: "Tago, Tegrek, Tekik, Tekşut, Teleke, Tengiz, Terece, Tergek, Tezdiğ, Tınığ, Tidim, Tigrik, Tikit, Tikiz, Tilim, Tindaş, Tingez, Tingoz, Tinig, Tiren, Tirman, Tişik."

Demiryolu köyünün bölgede kullanılan Kürtçe ismi 'Tilmerç'. Nüfus memurları bundan esinlenerek soyadlarını 'T' harfinden vermiş. 320 öğrencisi bulunan Demiryolu Köyü İlköğretim Okulu'ndaki öğrencilerin yüzde 70'inin soyadı 'T' ile başlıyor. Farklı olanlar ise ya sonradan köye gelmiş ya da dava açarak soyadını değiştirmiş.

Köy Muhtarı Ekrem Beydüz, soyadlarının rast gele yazıldığını belirterek "Soyadı Kanunu sırasında köyümüze gelen nüfus memurları, köyümüzün Kürtçe isminin Tilmerç olması nedeniyle herkese "T" ile başlayan soyadı verdi. Verilen birçok soyadının da anlamı yok." dedi.