BIST 9.452
DOLAR 32,59
EURO 34,82
ALTIN 2.498,25
HABER /  GÜNCEL

Bu ağacın yapraklarında hazine gizli

Ormandan bu ağacın yapraklarını toplayanlar günde 100 liraya yakın para kazanıyor

Abone ol

Adana Orman Bölge Müdürlüğü'nün orman köylerinde uygulamaya koyduğu Defne Alanlarının Rehabilitasyonu Projesi, fidanlara zarar verdiği için kıl keçisi yetiştiriciliğini terk edip, defne yaprağı toplayıp satan orman köylüsünün yüzünü güldürüyor.

Osmaniye'nin Kadirli İlçesi'ne bağlı Koçlu, Tahta, Yoğunoluk ve Kösepınarı köylerinden 450 hane, defne yaprağı toplayarak ev başına günlük 80-100 lira arasında para kazanıyor. Adana Orman Bölge Müdürlüğü yetkilileri, kişi başına para vermek yerine, aileye ödeme yapıyor. Bazı ailelerin topladığı defne yaprağına göre sezonluk gelirleri 10-15 bin lirayı buluyor.

Eylül ayının ilk haftasında başlayan defne hasadının devam ettiğini belirten Savrun Orman İşletme Şefi Erol Bilmez, bölge köylüsünün para kazandığı defne ağaçları, kendi bahçesindeymiş gibi koruduğunu söyledi.

Sorumluluk bölgesinde 2 bin 500 hektar defne sahasının bulunduğu belirten Bilmez, "Rehabilitasyonu yapılan defne sahaları, kırsal kesimde yaşayan orman köylülerine geçim kaynağı oldu. Köylüler, para kazandıkları bu sahalarını koruyup, sonsuz define gibi görüyor. Çünkü defnede kesilen dallar bir yıl sonra daha gür çıkıyor ve daha çok verim elde ediyorlar. Keçilerin defne alanlarına girmemesine özen gösteriyor" dedi.

Hasadın yapıldığı Koçlu Köyü Muhtarı Ali Kadıoğlu ise köylerinde yaklaşık 150 hanenin defne hasadına katıldığını ve günde ortalama 350 kilo defne topladıklarını söyledi.

Toplanan defne yaprakları Kadirli'den yaş olarak İzmir'e gönderiliyor. Burada bazı işlemlerden geçilen defne yaprağı, Avrupa ve Amerika'ya ihraç ediliyor. Türkiye defne yaprağı üretiminde dünyada 1'inci sırada yer alıyor. Odun dışı orman ürünü olarak kabul edilen defnenin yaprağı, başta ilaç sanayi olmak üzere gıda kimya, boya, kozmetik gibi birçok alanda kullanılıyor.