BIST 9.049
DOLAR 32,33
EURO 35,09
ALTIN 2.300,60
HABER /  SAĞLIK

Bu 3 beyaza dikkat edin!

Türk bilim insanları, tam yağlı süt, peynir, yoğurt ve tereyağında bulunan bir asitin diyabet riskini düşürdüğünü keşfetti.

Abone ol

Türk bilim insanları, tam yağlı süt, peynir, yoğurt ve tereyağında bulunan bir asitin diyabet riskini düşürdüğünü keşfetti.

21 Aralık 2010 tarihli Annals of Internal Medicine dergisinde yayınlanan araştırmayı, Genetik ve Metabolizma Profesörü ve Genetik ve Karmaşık Hastalıklar Departmanı Başkanı Hotamışlıgil ile HSPH Epidemiyoloji Departmanı'nda görev yapmakta olan Doç. Dr. Dariush Mozaffarian ile J.S. Simmons yönetimindeki bilim insanları yürüttü.

Akşam gazetesinde yer alan habere göre araştırmada, Ulusal Kalp, Kardiyovasküler Sağlık Çalışması'na katılan 3 bin 736 kişi, 20 yıl boyunca incelendi.

1992'de depolanan kan örnekleri kullanılarak, kan şekeri ve insülin seviyeleri gibi metabolik risk faktörlerinin yanı sıra TPA dahil kanda dolaşan yağ asitlerinin seviyeleri ölçüldü. Deneylerde tam yağlı süt içenlerin vücudunda bu doğal asitten çok yüksek seviyede olduğu bulundu.

Asit yüksekse hastalık yok

Takip süresince, TPA'sı yüksek olan bireylerin diyabete yakalanma riskinin çok daha düşük olduğu görüldü. Araştırmanın başyazarı Mozaffarian, 'Kanında bu yağ asidinden yüksek seviyede bulunan bireylerin diyabete yakalanma riskinde neredeyse üç kat farklılık olduğunu görüyoruz. Ancak araştırmaya devam etmemiz gerekiyor' diye konuştu.

Çalışmanın kıdemli yazarı Prof. Dr. Hotamışlıgil ise, 'Bu, diyabete karşı faydalı olabileceğini bildiğimiz diğer her üründen çok daha güçlü. Bir sonraki adım, insanlarda tedavi edici bir değerinin olup olmadığını görmek için denemeler yapmak olacak' dedi.