BIST 9.805
DOLAR 32,50
EURO 34,96
ALTIN 2.430,18
HABER /  SAĞLIK

Bronzlaşma sevdalılarına kötü haber!

ABD'de yapılan bir araştırmada cilt kanseri tanısı konulan yedi insandan birinin yine bronzlaşma yatağına gittiği tespit edildi.

Abone ol

ABD'de kanser tanısı konulan her yedi kişiden birinin bronzlaşma yatağına geri gittiği belirtildi.

Kapalı alanlardaki bronzlaşmanın insanlarda kanser riskini artırdığı biliniyor. Yale Halk Sağlığı Okulu'ndan Brenda Cartmel bunu şu şekilde değerlendiriyor: Akciğer kanseri olan birinin sigara içmeye devam etmesi gibi. 


Konuyla ilgili açıklama yapan Cartmel "Tütünün bağımlılık yaptığı biliniyor. Bizim çalışmamızda bazı hastaların bronzlaşma bağımlısı olduğunu gördük. Bunların bu davranışını değiştirmek için dışarıdan müdahale gerekiyor" dedi.

ABD'de her yıl beyaz genç kadınlar arasında 20 milyondan fazla kişi bronzlaşma yatağını kullanıyor. Bu yataklar güneşin radyasyonundan 15 kat daha fazla ultraviyole A (UVA) ışını açığa çıkarıyor. Bu tür radyasyonlar da deri altındaki tabakaya zarar veriyor. Yeni yapılan araştırmaya bazal hücreli karsinom tanısı konulan insanlar da dahil edildi. Bu kanser deride yavaş gelişiyor ve tedavi edilebiliyor ama 40 yaş öncesi sonraki cilt kanserleri için riski artırıyor. 

Bazal hücreli karsinom ABD'de en yaygın kanser türü ve 50 yaş üstü erkeklerde yaygın görülüyor. Ama diğer çalışmalarda son 30 yılda genç kadınlar arasında artış gösterdiği tespit edildi. Cartmel ve arkadaşları Connecticut'ta bir ila dört yıl önce bazal hücreli karsinom tanısı konulan beyaz hastaları inceledi. 

Araştırma sonunda 178 hastanın tanı konulmadan önce kapalı alan bronzlaşmaya gittiği tespit edildi. Onlarda 26'sı yaklaşık yüzde 15'i geçen bir yıl içinde yeniden gittiğini söyledi. JAMA Dermatology dergisinde yayımlanan araştırmada bazılarının kabine 20 kere girdiği belirtildi. Bu insanların tanı konulmadan önce daha sık gittiği belirlendi.