BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.491,09
HABER /  GÜNCEL

Brezilya'da yolsuzluk karşıtı tasarı

Göstericilerin taleplerinden birine kulak veren Brezilya Senatosu, yolsuzluklara yönelik cezaları artıran bir tasarıyı onayladı.

Abone ol

Günlerdir kitlesel sokak gösterileriyle çalkalanan Brezilya'da senato, yolsuzluklara yönelik cezaları sertleştiren bir tasarıyı kabul etti.

Tasarıya göre, "yüz kızartıcı suç" kapsamına alınan yolsuzluklar hiçbir şekilde affa veya ceza indirimine uğramayacak. Yolsuzluklara yönelik en fazla ceza 12 yılla sınırlanmaya devam edilirken, en alt ceza sınırı 4 yıl olacak.

Tasarı, kamu görevini kötüye kullanan ve zimmetine kamu parası geçirenlerin yanı sıra, yetkililere rüşvet teklif edenlerin de cezalandırılmasını öngörüyor.

Brezilya'da geçen yıl, iktidardaki İşçi Partisi'nin üst düzey yetkililerinin de aralarında olduğu çok sayıda politikacı yolsuzluk nedeniyle hüküm giymişti.

Söz konusu tasarının yasalaşması için Temsilciler Meclisi'nde de kabul edilmesi ve Devlet Başkanı Dilma Rousseff tarafından onaylanması gerekiyor.

Kongre, göstericilerin taleplerini dinleyerek , federal savcıların yolsuzluk dosyalarını soruşturmasını zorlaştıracağı düşünülen bir tasarıyı reddetti.

Kongre ayrıca, yeni keşfedilecek petrol rezervlerinden elde edilecek gelirlerin eğitim ve sağlığa harcanmasını kabul etti.

Devlet Başkanı Rousseff ise siyasi reformları hazırlayacak kurucu meclisin 7 Eylül'e kadar toplanması için .

Göstericilere kulak veren çok sayıda kent yönetimi de, toplu taşımaya yapılan zamları geri aldı.

Ancak tüm bu atılan adımlara rağmen, eğitime ve sağlığa daha fazla kaynak ayrılmasını talep eden 50 bin civarında gösterici Belo Horizonte . Brezilya ve Uruguay milli futbol takımlarının karşılaştığı stadyuma yürüyen göstericiler, 2014 FIFA Dünya Kupası'na ev sahibi yapan Brezilya'nın bu organizasyon için büyük yükün altına girmesini de protesto etti.

Polis kordonunu aşmak isteyen bir grup göstericiden 20'si gözaltına alındı.

Fortaleza, Rio de Janeiro ve Sao Paulo gibi çok sayıdaki kentte de yeni gösteriler planlanıyor.