BIST 9.645
DOLAR 32,59
EURO 34,78
ALTIN 2.408,63
HABER /  GÜNCEL

Brezilya'da gece kulübü yandı: 245 ölü

Brezilya'nın güneyinde bulunan bir gece kulübünde sahneye çıkan müzik grubun havai fişek ateşlemesiyle başlayan yangında ilk belirlemelere göre 245 kişi öldü.

Abone ol

Brezilya'da polis, ülkenin güneyinde bulunan bir gece kulübünde çıkan yangında 245 kişinin öldüğünü açıkladı.

Polis, adı Kiss olan gece kulübünde çıkan yangının bir grubun sahneye çıktığı sırada ateşlediği havai fişek gösterisinden kaynaklandığını söylüyor. Kiss gece kulübü Santa Maria şehrinde bulunuyor.

Bölgeden aktarılan bilgiler, gece kulübünde sadece bir çıkış kapısı olduğu; ve insanların panikle buna yöneldiğinde büyük izdiham yaşandığı yönünde. Kurbanların çoğunun duman zehirlenmesinden öldüğü belirtiliyor.

Yangın söndürüldü ve cesetler binadan çıkarılıyor.

Şili'ye yaptığı resmi geziyi yarıda kesip Brezilya'ya dönen Cumhurbaşkanı Dilma Rousseff, kurbanların ailelerine yardımcı olunması için gereken her şeyin yapılacağını açıkladı.

Şili'de yaptığı konuşmada Cumhurbaşkanı ayrıca "Brezilya halkına Santa Maria halkıyla omuz omuza olduğumuzu söylemek isterim. Bu büyük hüzne rağmen bunun üstesinden geleceğiz."

Rio Grande do Sul'un eyalet valisi Tarso Genro ise Twitter üzerinden gönderdiği mesajda, bunun "üzücü bir Pazar günü" olduğunu, ve yangınla başa çıkılması için gereken her şeyin yapıldığını söylüyor. Vali ayrıca Santa Maria şehrine gideceğini de belirtiyor.

BBC'ye konuşan bir itfaiye çalışanı hayatında daha önce bu kadar büyük bir felaket görmediğini; kurbanların "çok genç" olduğunu söylüyor.

BBC'nin Sao Paulo'da bulunan muhabiri Gary Duffy yetkililerin önceliğinin cesetlerin kimliklerinin belirlenmesi olduğunu; dikkatlerin daha sonra gece kulübündeki güvenlik önlemlerine yoğunlaşacağını aktarıyor.

'Tavan yanıyor'

Yangın, gece 02:00 sularında bir müzik grubunun sahne almasının ardından başladı. Kulüpte bu sırada 300 ila 500 kişi olduğu tahmin ediliyor.

Yetkililer, ses yalıtım malzemelerinin alev almasıyla koyu siyah bir dumanın kulübü kapladığını belirtiyor.

Brezilya'nın Globo televizyon kanalına konuşan 23 yaşındaki görgü tanığı Luana Santos Silva "Sahnenin üstündeki tavana baktığımızda bunun alev aldığını gördük. Ablam hemen beni elimden tutup dışarı sürükledi." dedi.

Silva, "çıkmaya çalışanların miktarına oranla kapının çok ufak" olduğunu söyledi.

29 yaşındaki ablası Aline Santos Silva ise "Yangını vaktinde fark edip duman havayı kaplamadan dışarı çıkmayı başardık." dedi.

Silva ayrıca "Duman o kadar hızlı yayıldı ki, insanların kaçması için fırsat bırakmadı. Sanıyorum ki insanlar önce kendilerini iyi hissetmemeye başladı. Sonrasında dışarı çıkanlar isle kaplıydı." dedi.

Görgü tanığı itfaiye, ambülans ve polis ekiplerinin çok hızlı olay yerine ulaştığını söylüyor.

İtfaiye ekipleri içeridekilerin kaçabilmesi için bir duvarı kırdıklarını söylüyor.

Olay yerinden bildiren gazeteciler gece kulübündeki tuvaletlere saklanıp yangından kurtulmaya çalışan 15 kişinin cesedine ulaşıldığını aktarıyor.

BBC Brezilya Servisi'ne konuşan itfaiye çalışanı Arthur Rigue, "Hayatımda daha önce böyle büyük bir felaket görmedim. Kurbanlar çok genç. Kulübün belli noktalarında cesetler üst üste yığılmıştı. Bazıları tuvaletteydi. Duman zehirlenmesinden ölmüşler." dedi.

İtfaiye müdürü Guido de Melo "İtfaiye ekipleri başka kurbanları da bulmaya çalışıyor. Ölü sayısı henüz belli değil. İnsanlar paniğe kapılıp birbirlerini ezmeye başladı." diyor.

Yüzlerce kişi hastaneye kaldırıldı.

Şehirdeki morgda yer kalmadığından yakınlardaki bir spor salonu morga dönüştürüldü.