BIST 9.080
DOLAR 32,33
EURO 35,13
ALTIN 2.303,58
HABER /  GÜNCEL

Brezilya'da Dilma Rousseff karşıtı protestolar büyüyor

Brezilya'da hükümeti yolsuzlukla ve ekonomik durgunluğa neden olmakla suçlayan ve sayıları 130 bini aşan göstericiler, Cumhurbaşkanı Dilma Rousseff'i istifaya çağırdı. Rousseff'e olan kamuoyu desteğinin ilk kez tek haneli sayılara düştüğü ifade ediliyor.

Abone ol

Brezilya'da hükümeti yolsuzlukla ve ekonomik durgunluğa neden olmakla suçlayan on binlerce gösterici, Cumhurbaşkanı Dilma Rousseff'i istifaya çağırdı.

Ülkede son 25 yılda görülen en derin ekonomik durgunluk devam ederken Brezilya'nın en kalabalık kenti Rio'da çok sayıda protestocu Copacabana plajını doldurdu.

Başkent Brasilia'da ise gösteriler Kongre binası önünde yoğunlaştı.

Hükümet karşıtı protestolara katılımın yoğun olmasının ülke çapında artan memnuniyetsizliğin bir göstergesi olduğu ifade ediliyor ve yapılan anketlerde Cumhurbaşkanı Rousseff'e kamuoyu desteğinin ilk kez tek haneli sayılara gerilediği hatırlatılıyor.

Rio emniyeti ellerinde 'Dilma İstifa' yazılı pankartlarla Copacabana plajına gelen göstericilerin sayısının 137 bini bulduğunu ifade ederken, Sao Paulo'da da benzer protesto gösterilerinin düzenlendiği bilgileri geldi.

Pazar günkü protestolar bu yıl gerçekleşen ve tüm ülkeye yayılan üçüncü eylem oldu. Daha önce de Mart ve Nisan aylarında Dilma Rousseff karşıtı göstericiler sokaklara çıkmıştı.

O gösterilerin ardından Rousseff'i destekleyenler de karşı gösteriler düzenlemişti.

Pazar günkü protestolar sırasında BBC'ye konuşan Brasilia'daki göstericilerden mühendis Elino Alves de Moraes, "Artık bir şeylerin değişmesini istiyoruz. Eğer insanlar sokağa çıkmazsa değişim de imkansız" dedi.

Göstericiler özellikle kamuya ait enerji şirketi Petrobras'ta yaşanan yolsuzluk skandalına hükümet yetkililerinin adının da bulaşmış olmasına tepkili.

Ekonomik büyüme yavaşlarken, enflasyonun yüzde 10'a yaklaşması da protestolarda dile getirilen bir diğer şikayet.