BIST 9.092
DOLAR 32,38
EURO 35,05
ALTIN 2.326,55
HABER /  GÜNCEL

BP'den 7,8 milyar dolarlık anlaşma

Petrol devi, 2010 yılında Meksika Körfezi'nde yaşanan çevre felaketinde işsiz kalan çoğu balıkçı binlerce kişiyle tazminat anlaşmasına varıldığını söylüyor.

Abone ol

Petrol devi BP, iki yıl önce Meksika Körfezi'nde yaşanan çevre felaketinde zarar gören binlerce davacıyla 7,8 milyar dolarlık bir anlaşmaya varıldığını açıkladı.

Davacıların büyük bölümü felaket nedeniyle işsiz kalan balıkçılardı.

BP'ye verilecek cezaların belirlenmesi için açılan dava Pazartesi günü başlayacaktı ancak bu gelişme üzerine dava ertelendi.

BP, anlaşmanın sorumluluğu kabul ettiklerinin itirafı olmadığını savundu.

Gündemdeki anlaşma, Adalet Bakanlığı ya da diğer federal kurumların BP'den tazminat taleplerini ise içermiyor.

Meksika Körfezi'ndeki Deepwater Horizon adlı petrol platformunda 2010 yılı Nisan ayında meydana gelen patlamada 11 işçi hayatını kaybetmiş, sızan petrol ABD'nin yüzlerce kilometre uzaktaki kıyılarını vurmuştu.

Kuyu ancak beş milyon varil civarında petrolün sızmasının ve üç ay süren çalışmaların ardından tıkanabilmiş, Eylül ayında da bir daha açılmamak üzere kapatılmıştı.

Felaketin ardından oluşan hasarın BP'ye maliyeti ise 41 milyar dolara yaklaştı.

Olay, Amerikan tarihinin en büyük çevre felaketlerinden biri olarak görülüyor.

ABD Ulusal Mühendislik Akademisi'nin hazırladığı rapor, yaşanan felaketten sonra dahi petrol sektörünün güvenlik konularında ne kadar hazırlıklı olduğunu tartışmaya açmış ancak Obama yönetimi gereken derslerin alındığı ve sondaj çalışmalarının artık daha güvenli şekilde yapılacağının altını çizmişti.