BIST 9.525
DOLAR 32,62
EURO 34,75
ALTIN 2.502,12
HABER /  GÜNCEL

Bozdağ'dan Twitter ve Ergenekon açıklaması!

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ Ergenekon davasının gerekçeli kararı ve AYM'nin Twitter kararı hakkında açıklama yaptı.

Abone ol

Ergenekon Davası'nın gerekçeli kararı

Bakan Bozdağ, ''Türk adli tarihi içerisinde bu kadar uzun karar var mı bilmiyorum. Herhalde yok. Bir ilk. Önemli olan sonunda yazılmış olmasıdır. Kararın yazılmış olması önemli bir yönüdür. Bu kararın tebiliğinden sonra haklarında hüküm verilenler bu kararın temyiz dilekçelerini ne kadar sürede yazacaklar, bu kararı ne kadar sürede okuyup analiz edecekler, işin doğrusu onu merak ediyorum. 17 bin civarında bir sayfanın okunması, satır satır ayrıntılarının göz önüne alınması ve ordan bir netice çıkarılması elbettte çok zaman alacaktır. Yargıtay aşaması da zaman alacaktır. Gerekçeli karar benim gördüğüm kadarıyla temyize başvurma süresinin uzayacağını, temyiz incelemesinin de uzunca bir zaman alacağının habercisi gibi duruyor'' dedi. 

Anayasa Mahkemesi'nin Twitter kararı

Bakan Bozdağ, Anayasa Mahkemesi'nin twitter kararı ile ilgili düşüncelerinin sorulması üzerine, Anayasa Mahkemesi kararlarının bağlayıcı ve uyulması gereken kararlar olduğuna dikkati çekti.
Anayasa Mahkemesinin aldığı karar bağlayıcı bir karar. Elbette uyulması ve uygulanması gerekiyor. Ama bu karar hukuki yönünden ziyade siyasi yönü de ağır basan bir karardır. Zira hukuken sakat bir karar. Bireysel başvuru hakkı tanındı. Daha sonra Anayasa Mahkemesinin kuruluş ve yargılama usulü hakkındaki kanunda bireysel başvuru hakkının hangi hallerde uygulanacağı açıkça yazıldı. Onlardan bir tanesi şu; kişiler eğer haklarının ihlal edildiğini düşünüyorlarsa yargıya müracaat edecekler. Yargı yollarının tüketilmesinden sonra bireysel başvuru yolu ile Anayasa Mahkemesine gideceklerdir. Twitter ile ilgili karara baktığınız zaman, bireysel başvuru hakkını kullananların yargı yoluna başvurmadıkları, doğrudan Anayasa Mahkemesine başvurdukları gözüküyor. Anayasa Mahkemesine yargı yollarını tüketmeden doğrudan başvurma hakkı yoktur. Anayasa Mahkemesi ön inceleme sırasında bu başvuruyu kabul edilmezlik nedeniyle daha işin başında reddetmesi gerekirken, maalesef bunun usulen kabul edilebilirliğine karar vermiştir. Bu büyük bir yanlıştır. Anayasa Mahkemesi'nin böyle bir yetkisi yoktur. Bir defa, usulden reddi gerekirken, işi usulden kabul edip esasa girmesi Anayasa Mahkemesinin yorum yolu ile kendisine yetki alanı açmasıdır. Yeni alanlar açmasıdır. Bu kabul edilebilir bir şey değildir. Bu kararı olumlu karşılayanlar belki işin hukuki garabetini bilmiyorlardır.