BIST 9.645
DOLAR 32,56
EURO 34,90
ALTIN 2.426,16
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Bozdağ'dan flaş AYM açıklaması

Anayasa Mahkemesinin HSYK'nın yapısında değişiklik öngören kanununa verdiği kısmi iptal kararıyla ilgili Adalet Bakanı'ndan tepki geldi.

Abone ol

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Anayasa Mahkemesi'nin son dönemde verdiği tartışmalı kararlara ilişkin açıklamalarda bulundu.

Bozdağ, ''Yaptığımız düzenleme, Anayasa'ya uygundur. İptal kararı, bu yöndeki kanaatimi değiştirmemiştir. Ancak elbetteki iptal kararına uyacağız'' dedi. HSYK düzenlemesinin AYM'nin gündeminde olmamasına karşın görüşüldüğünü de söyleyen Bozdağ, "Demek ki başka şeyler oldu. İvedilikle görüşüldü" diye konuştu.

Bozdağ, bakanlıktan ayrılırken gündeme ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Anayasa Mahkemesi'nin HSYK'nın yapısında değişiklik öngören kanuna ilişkin kısmi iptal kararıyla ilgili soru üzerine Bozdağ, yapılan değişikliklerin anayasanın verdiği yasama yetkisine istinaden, yasal düzenlemeye bırakılan alanlarda yapılan değişiklikler olduğunu söyledi.

ANAYASA'YA UYGUNDUR

Bozdağ, ''Anayasanın 159. maddesi ve diğer maddelerine uygun bir düzenleme yaptığımızı düşünüyorum. Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararı benim düşüncemi değiştirmemiştir. Yaptığımız düzenleme, Anayasa'ya uygun bir düzenlemedir. İptal kararı, bu yöndeki kanaatimi değiştirmemiştir. Ancak mahkemenin iptal kararına elbette uyacağız ve bu kararı uygulayacağız'' diye konuştu.

Kararın, düzenlemenin tamamını iptal eden bir sonuç ortaya koymadığını ifade eden Bozdağ, şöyle devam etti:

''Zira Adalet Akademisi ile ilgili yapılan düzenlemeleri mahkeme iptal etmedi. Yapılan iptal başvurularını reddetti. HSYK ile ilgili düzenlemelerden de bir kısmını iptal etti. Diğer kısmını yürürlüktedir. HSYK'da kanun yürürlüğe girmesinden sonra yapılmış olan uygulamalar yürürlüktedir. Kanun yürürlüğe girdiği tarihten bugüne kadar yapılan değişikliklerin geriye gitmesi, eski haline dönmesi söz konusu değildir. Esasında yapılan iptallerin içerisinde yer alan kısımlar HSYK'nın usul bakımından, özellikle teftiş kuruluna seçilecekler, tetkik hakimleri ve bunlara seçileceklerle ilgili bazı usuli işlemler ve Adalet Bakanına verilen yetkilerle ilgilidir.''

Bunların kendilerine göre Anayasa'ya aykırı olan düzenlemeler olmadığını yineleyen Bozdağ, ''Ancak mahkeme, bu yönde bir karar vermiştir. Biz yolumuza devam edeceğiz, çalışmalarımızı sürdüreceğiz'' dedi.

KARARLAR GERİYE YÜRÜMEZ

Bakan Bozdağ, ''Yasa yürürlüğe girdikten sonra yeni atamalar yapılmıştı. Görevden ayrılan isimlerin yeniden görevlerine dönme gibi bir şansı olacak mı'' sorusu üzerine Anayasa Mahkemesi kararlarının geriye yürümediğini, onun için bugüne kadar yapılmış değişikliklerin geriye dönük olarak ihyasının mümkün olmadığını belirtti.

Şu anda yapılmış uygulamaların geçerli olduğunu söyleyen Bozdağ, geçerliliğini de Anayasa Mahkemesi kararına göre devam ettireceğini vurguladı.

''Siz de biraz önce bürokratlarla görüştünüz. Bu karardan sonra özellikle hükümet olarak yeni bir yasal düzenleme mi düşünülüyor'' sorusunu Bozdağ, ''Öncelikle biraz önce yaptığım görüşmelerin bugünkü iptal kararıyla herhangi bir ilgisi, alakası yok. Daha önce HSYK Başkanvekili ve 1. Daire Başkanının randevu talebi vardı. Kendilerine randevu vermiştim. O çerçevede başka konuları görüştük. Tabi kararın bugüne rast gelmesi vesilesiyle de kararla ilgili bir değerlendirme yapmış olduk. Bugüne mahsus bir şey değil. Onu özellikle ifade etmek isterim'' diye yanıtladı.

GÜNDEMİNDE YOKTU DEMEK Kİ...

Anayasa Mahkemesi'nin gündeminde bu dava olmamasına rağmen gündemde değişlik yapılarak öne alındığını ifade eden Bozdağ, şöyle konuştu:

''Normal gündeme baktığımızda, gündemde yok. Mahkeme bugün gündeme aldı ve karara bağladı. Belli ki bugüne kadar Anayasa Mahkemesi Başkanını ve mahkemeyi bu işi gündeme almaya zorlayan bir şey yoktu. Ama öyle anlaşılıyor ki Sayın Başkanımıza ivedi olarak bu konuyu gündeme almasını gerekli kılan başka şeyler oldu. Öyle anlaşılıyor. Tabi mahkemenin takdiridir. Ama biz de bu noktadaki değerlendirmemizi elbette ki yapacağız. Gündemde olmadığı halde hemen gündeme sokulup karara bağlanmasını işin doğrusu anayasanın yetkisi dahilinde olan bir iş olmasına rağmen bunu anlamlı bulduğumu ifade etmek isterim.''

AYM'NİN TWİTTER HESABI

Anayasa Mahkemesi’nin siyasi tartışmaların göbeğine oturmasına doğru bulmuyorum. Anayasa Mahkemesi’ni ne kadar gündemden uzak tutarsak iyi olur. Mahkeme son günlerde gündemin göbeğinde, umarım mahkemeyi bu konulardan uzak tutarız.

AYM'NİN YAPISI DEĞİŞTİRİLECEK Mİ?

Bir gazetecinin, "Anayasa Mahkemesi'nin yapısında değişiklik yapılacağı söylentisi var. Mahkemenin, gündemde olmadığı halde bunu gündeme alıp incelemesinin nedeni bu olabilir mi" sorusu üzerine Bozdağ, Anayasa Mahkemesinin yapısının değiştirilmesiyle ilgili bir çalışma olmadığını söyledi.

MERAK EDİYORUM

Bundan sonra bütün vatandaşların bireysel haklarının ihlal edildiğini düşünerek, ilk derece mahkemelerine gitmeden Anayasa Mahkemesi'ne müracaatta bulanacağını belirten Bozdağ, "Umarım Anayasa Mahkemesi, Twitter konusunda verdiği kararı bu müracaatlar hakkında da gözetir. Bundan sonra da göreceğiz mahkeme vatandaşlarımızın bu yöndeki müracaatlarını nasıl değerlendiriyor, yakından biz de takip edeceğiz. Pek çok vatandaşımız da zannedersem şu an Anayasa Mahkemesi'ne müracaat etti, nasıl sonuçlanacağını bekliyoruz" ifadesini kullandı.

TARTIŞMALARIN İÇİNDE OLMAMALI

Anayasa Mahkemesi'nin resmi Twitter hesabı açtığı anımsatılarak, "Twitter kararı tepki çekti, ardından Anayasa Mahkemesi hesap açtı. Bu zamanlamayı nasıl buluyorsunuz" sorusu üzerine Bozdağ, mahkemenin böyle konularda tartışmanın göbeğine oturtulmasını doğru bulmadığını dile getirdi. Bozdağ, bunun mahkemenin saygınlığına, verdiği kararların ağırlığına zarar vereceğini belirtti.

Anayasa Mahkemesi ne kadar gündelik siyasetin dışında tutulursa o kadar iyilik edilmiş olacağını söyleyen Bozdağ, "İşin doğrusu son günlerde Anayasa Mahkemesi, Türkiye'nin siyasal tartışmalarının neredeyse göbeğinde. Umarız ki bu tartışmalardan mahkemeyi el birliğiyle uzak tutarız" görüşünü paylaştı.

BUNU O ZAMAN KONUŞURUZ

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu'nun, Anayasa Mahkemesi'ne yaptığı başvuruyu değerlendirmesi istenen Bozdağ, kararı beklediğini ve Anayasa Mahkemesi'nin başvuruyu nasıl değerlendirileceğini merak ettiğini kaydetti. Bakan Bozdağ, "Mahkeme eğer Burhan Kuzu'yu diğer 3 başvurudaki karar gibi bir kararla karşılamazsa o zaman konuşuruz" dedi.

Bakan Bozdağ, bir gazetecinin, "Anayasa Mahkemesi ile hükümet sanki karşı karşıyaymış gibi bir durum oluştu. Siz de bunu böyle mi okuyorsunuz" sorusuna şu yanıtı verdi:

"Benim söylediğim çok açık. Anayasa Mahkemesi'nin gündemi önceden belli. Hangi gün ne konuşulacağı takip ediliyor. Ancak gündemine mahkeme hakim. İstediği zaman istediğini öne alabilir, istediğini geriye bırakabilir. Bunda bir şüphe yok. Ancak bu konu gündemde olmadığı halde, yasa yürürlüğe girdikten itibaren epey bir zaman geçmesine rağmen öne çekmesini ben şahsen anlamlı bulduğumu söylüyorum. Bunu vatandaşlarımız değerlendirir, değerlendirmesi gerekenler değerlendirecektir. Onu ifade ettim."

KIDEM ŞARTI ANAYASA'YA AYKIRI DEĞİL

Bozdağ, Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen düzenlemelerin anayasal konular olmadığını belirterek, "Örneğin HSYK üyeliğine seçilebilmek için 20 yıl kıdem şartı getirdik. Birisinin çıkıp bana bunu söylemesi lazım. Bunun neresi Anayasa'ya aykırı? Hangi maddesine aykırı? Anayasa'nın hangi maddesi 20 yıl şartı konamaz diye hüküm içeriyor? Yok böyle bir şey. Yargıtay'a, Danıştay'a üye seçilmek için 20 yıl şartı koyduk. Şu anda yürürlükte ama Yargıtay ve Danıştay üyelerini seçen HSYK üyeleri 20 yıldan daha kıdemsiz" diye konuştu.