BIST 9.717
DOLAR 32,50
EURO 34,93
ALTIN 2.439,64
HABER /  DÜNYA

Bozdağ’dan Almanya’ya NSU davası eleştirisi

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Almanya’da görülen Nasyonel Sosyalist Yeraltı Terör Örgütü (NSU) davasıyla ilgili, "Bu davanın kamu ayağı...

Abone ol

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Almanya’da görülen Nasyonel Sosyalist Yeraltı Terör Örgütü (NSU) davasıyla ilgili, "Bu davanın kamu ayağında bir eksiklik olduğunu görüyoruz" dedi.
Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Almanya’nın Bremen Eyalet Başbakanı ve aynı zamanda Belediye Başkanı olan Jens Böhrnsen’i kabul etti. Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’nda gerçekleşen görüşme sonrası Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ ve Bremen Eyalet Başbakanı Jens Böhrnsen birer açıklama yaptı. Açıklama öncesinde ise ikili birbirilerine hediye takdim etti.
Görüşmeyle ilgili bilgi veren Bremen Eyalet Başbakanı Böhrnsen, Türkiye’de bulunmaktan mutlu olduklarını söyleyerek, Alman-Türk ilişkilerinin daha da geliştirilmesi için, Almanya’daki Türklerin daha iyi yaşayabilmeleri için nelerin yapılabileceğinin görüşüldüğünü kaydetti.
Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ ise, görüşmenin olumlu geçtiğini söyleyerek, "Bremen eyaletinde yaşayan vatandaşlarımızın durumlarını karşılıklı olarak ele aldık" dedi. Bremen Eyaleti’nde İslam’ın resmi bir din olarak kabul edildiğini ve bunun da Almanya’da bir ilk olduğunu kaydeden Bozdağ, "Sayın Başbakan’ın önderliğinde ve kabulüyle gerçekleşti. Ben o yüzden Sayın Başbakan’a teşekkürlerimi ifade etmek isterim" diye konuştu.
2014 yılında yapılacak seçimlerde yurt dışında bulunan vatandaşların Türkiye’deki seçimler için oy kullanmaları konusunu da görüştüklerini söyleyen Bozdağ, "Onunla ilgili de Sayın Başbakan olumlu bir yaklaşım ortaya koydu. Ben de teşekkür ediyorum" dedi.

“BREMEN’DEKİ TÜRK VATANDAŞLARI CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİNDE SORUN YAŞAMAYACAK”
Açıklamaların ardından ikili gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Bir gazetecinin Alman televizyonlarının bir tanesinde Nasyonel Sosyalist Yeraltı Terör Örgütü’nün (NSU) Avrupa çapında geniş bir örgütlenme ağı bulunduğuna ve ırkçı bir yeraltı organizasyonunun da küçük bir hücresi olduğuna dair bir haber yayınlandığını hatırlatması üzerine Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ bazı açıklamalarda bulundu. Münih Eyalet Yüksek Mahkemesi’nde devam eden NSU davasına ilişkin çok şeyin yazılıp çizildiğini hatırlatan Bozdağ, mahkemenin işlenen cinayetlerle ilgili olarak akıllardaki bütün sorulara cevap bulmak zorunda olduğunu kaydetti. "Mahkeme yargılamanın sonunda buz dağının sadece görünen bir yüzünü değil, tamamını ortaya çıkaran ve hak edene hak ettiği cezayı veren bir karar ortaya çıkarır" diyen Bozdağ, ihmal edilen, üstü örtülen herhangi bir hususun olmaması gerektiğine dikkat çekti.
Bekir Bozdağ, bir gazetecinin "Yurt dışında yaşayan vatandaşlarımız oy kullanmayı nasıl gerçekleştirecekler?" şeklindeki sorusu üzerine ise, "Almanya’da eyalet sistemi olduğu için her eyaletin kendi yürütmesi var. Onlar karar verecekler. Sayın Başbakan’la içerideki konuşmamız sırasında Bremen eyaletinde Cumhurbaşkanlığı seçiminde oy kullanma konusunu dile getirdiğimizde Sayın Başbakan bu konuda herhangi bir sorun yaşanmayacağını, gerekli kolaylıkları göstereceğini ifade ettiler" cevabını verdi.

"NSU DAVASINDA BÜTÜN SORULARA CEVAP BULUNACAĞINA İNANCIM TAM"
Almanya Bremen Eyalet Başbakanı Böhrnsen de, NSU örgütüyle ilgili Alman televizyonlarında yer alan haberle ilgili olarak değerlendirmelerde bulundu. NSU terör örgütünü işlediği cinayetlerin korkunç olduğunu, utanç duyduğunu ve Türk milletinin acısını paylaştığını belirten Böhrnsen, "Aslında ben de Almanya’nın bir hukuk devleti olduğuna inancım kapsamında bütün sorulara cevap bulunacağına, bütün konuların ortaya çıkarılacağına inancım tamdır" dedi.
"Irkçılığa karşı, ayrımcılığa karşı hep beraber bir duruş sergilememiz gerekiyor" diyen Alman Eyalet Başbakanı, ayrıca Bremen’deki Müslümanlarla birlikte yaşamayı esas alan bir anlaşma imzaladıklarını hatırlattı. Böhrnsen, "Bu da aslında birlikte yaşama isteğimizin, Müslüman dini cemaatleri de eşit gördüğümüzün en büyük göstergesidir diye düşünüyorum" şeklinde konuştu.

"NSU DAVASININ KAMU AYAĞINDA EKSİKLİK OLDUĞUNU GÖRÜYORUZ"
Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, ayrıca NSU davasının kamu ayağının bulunmadığına dikkat çekti. İşlenen cinayetlerde kamu görevlilerinin bir ihmalinin olup olmadığına dair bir soruşturma olmadığını hatırlatan Bozdağ, "Bu davanın içerisinde kamu görevlilerine dair ayak yok. Eğer orada bir takım ihmaller varsa ki, bu ihmalleri herkes bir şekilde ifade ediyor, o zaman bu ihmalleri yapanlara dönük de bir davanın olması lazım. Bu davanın kamu ayağında bir eksiklik olduğunu görüyoruz. Belki bu dava süreci içerisinde bu eksiklik görülerek giderilebilir" diye konuştu.
Açıklamaların ardından ise ikili gazetecilere poz verdi.
(İHA)