BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 34,95
ALTIN 2.325,04
HABER /  GÜNCEL

Bozdağ uyardı: 15 günlük süre bitiyor

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ Meclis'te 4 eski bakan hakkında hazırlanan fezlekelere ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Abone ol

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Ergenekon davasında kararın gerekçesinin yazılmamış olmasıyla ilgili olarak, “Gerekçe karar için 15 gün ilave süre verdik. Bu süre Çarşamba ya da Perşembe günü doluyor” dedi.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, gazetecilerin sorularını yanıtladı.Dinlemelerle ilgili soruşturmaların başlatıldığını belirten Bozdağ, “Sonuçlarını zaman içerisinde göreceğiz. Benim bildiğim bazı yerlerde yürüyen soruşturmalar var” dedi.

Elinde belge olanların bunları savcılara vermeleri gerektiğini belirten Bekir Bozdağ, şöyle konuştu: “Ben montaj olduğunu biliyorum. İftirayı atan ispatlamakla mükelleftir. Montajla, kumpasla değil, elinde belge olanlar, bunları Cumhuriyet savcılarına vermelidir. Hukuku tersten işleten bir anlayış kabul edilebilir değildir.”

FEZLEKELER NE OLACAK?

Soruşturma gizlidir. Meclis'teki bu süreç de gizlidir. Meclis'in kurduğu bir komisyon marifetiyle bu çalışma yapılmalıdır. Örneğin, vekillere ilişkin bine yakın dokunulmazlık dosyası var ve Anayasa Komisyonu'nda duruyor. Anayasa Komisyonu bu dosyaların görüşülmesi için bir alt komisyon kurdu. Bu dosyaları sadece bu alt komisyonun üyeleri ve hakkında dosya hazırlanan vekiller inceleyebilir.

Ben bakan olarak gidip dosyaları incelemek istesem Meclis bana dahi inceleme izmi vermiyor. Aynı durum bu dosyalar için de geçerli soruşturma komisyonu kurulmadan Meclis'te evraklar incelenemez.

GÜLEN'İN RÖPORTAJI

Bozdağ, Fethullah Gülen'in Zaman gazetesine verdiği röportajla ilgili soruya ise şu yanıtı verdi:

"Din hizmeti veren kişilerin siyaset yapmasını hiç bir zaman doğru bulmadım. Fikirlerini söyleyebilirler. Ancak bir örgüt edasıyla bu tip açıklamalar yapmalarını doğru bulmuyorum. Bunları konuşmak istiyorlarsa bir parti kursunlar başına genel başkan olsun o zaman konuşmalarına yanıt veririm. Siyasi açıklama yapacaklarsa parti kursunlar.

ERGENEKON HAKİMLERİ GERÇEKLİ KARARI NEDEN AÇIKLAMADI?

Ergenekon hakimlerinin kararın açıklanması üzerinden yaklaşık 8 ay geçmesine karşın gerekçeli kararın yazılmamış olmasını Bekir Bozdağ sert dille eleştirdi. Bozdağ, dosyanın HSYK'ya gelmesi halinde inceleme yapacağını söyledi.

"Asıl olan gerekçe kararın verildiği gün dosyaya eklenmelidir. 7 ay doldu ama hala gerekçeli kararı yazamamıştır. Hakimler kararı verirken gerekçeleri sağlıklı bir şekilde oluşturamadılar mı ki zamana ihtiyaç var. Kararı verdiler gerekçeleri kafalarında olması lazım. Kanun 15 gün süre vermiş. Bu sınır aşılmıştır. Benim hakkında bir karar olsa Yargıtay belki beraat diyecek. Belki cezam onanacak AİHM gideceğim itiraz için. Bu kararların açıklanmamış olması haklarında karar verilen kişilerin kanun yollarına başvuru yapmalarına engeldir. Bu insanlar belki haksız yere içeride kalacaklar. Kararın gerekçesini hakimlerin yazması lazım. Biz son kanunda 15 günlük ilave süre vedrik. Çarşamba-perşembe günü bu süre doluyor.

HSYK 3. Dairesi'nde kurul başkanı olarak benim önüme gelen bir karar yok. Gelince değerlendireceğim. 8 aydır kararın yazılmamasını hak ihlali olarak görüyorum. Buna hakimlerin hakkı yok.