BIST 9.142
DOLAR 32,38
EURO 35,03
ALTIN 2.326,66
HABER /  POLİTİKA

Bozdağ: Geldik, yaşlandık Baykal hala milletvekili

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne ilişkin açıklamalarda bulundu.

Abone ol

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ , milletin kendilerine verdiği güçlü destekle birlikte, 15 yıldır büyük projeleri hayata geçirdiklerini, zayıf iktidarlar zamanında bunların yapılamadığını ve bundan dolayı Türkiye'nin güçlü iktidarlar çıkaran bir sisteme ihtiyacı olduğunu ifade etti.

Silivri Palmiye Düğün Salonunda STK, kanaat önderleri ve hukukçularla bir araya gelen Bozdağ, güçlü bir Türkiye için istikrarlı ve güçlü iktidarların şart olduğunu anlattı.

Güçlü iktidar olmasına rağmen 15 Temmuz FETÖ darbe girişiminin  yaşandığını hatırlatan Bozdağ, "Atatürk, Menderes, Özal ve Erdoğan dönemlerinde  güçlü iktidarlar kurulmuş. Onun haricinde hep krizler olmuş. Demek ki bu sistem,  güçlü iktidar olsa bile, darbeleri, darbe girişimlerini, krizleri engelleyemiyor.  Bunun için artık Türkiye'de liderlere bağlı iktidar dönemini kapatmamız lazım.  Parlamenter sistem doğası gereği, sadece lidere bağlı istikrar üretebiliyor. Bu  dönemi kapatıp, artık bu milletin istikrar için yeni Atatürkler, Menderesler,  Özallar, Erdoğanlar beklememesi lazım. Sistemin istikrar çıkarması, güçlü iktidar  kurması lazım. İşte, bu anayasa değişikliği lidere değil, sisteme bağlı istikrar  ve güçlü iktidar kuruyor." diye konuştu.

Bakan Bozdağ, Türkiye'de doğrudan hükümet seçilmediğini anlatarak,  "Hükümeti yani ülkeyi doğrudan seçecekleri halk doğrudan seçemiyor. Şimdi ise iki  sandık olacak. Birinde milletvekilleri, diğerinde hükümet seçilecek. Türkiye'de  ilk defa, millet yasamanın yanında yürütmesini yapacak hükümeti de doğrudan  seçiyor." ifadelerini kullandı.

''ÜLKEYİ YÖNETENLER YENİLENECEK''

Yeni sistemin çok çalışmayı zorunlu hale getirdiğini dile getiren  Bozdağ, bunu göze alamayanların buna karşı çıktığını aktardı.

Bozdağ, şimdiki sistemle "gelenin bir daha gitmediğini" ifade ederek,  "İlkokulda öğrenciydim, Sayın Baykal bakandı. Geldik yaşlandık Sayın Baykal hala  milletvekili. Yaşam boyu siyaset, vekillik, bakanlık var mı? Bizim siyasetimizde  var. Böyle bir sistem var. Gelen gitmiyor. Sadece Azrail götürebiliyor. Yeni  sistemde, Cumhurbaşkanı iki dönem seçilebiliyor. Kimse 10 yıldan fazla ülkeyi  yönetemez. Kimse, 10 seneden fazla aday olamayacak. Bu şu demek; Türkiye'yi  yönetecek kadroların, 10 yılda bir milletin iradesiyle zorunlu olarak yenilenmesi  demek." değerlendirmesini yaptı.