BIST 9.722
DOLAR 32,56
EURO 34,99
ALTIN 2.420,94

Bozcaada'nın bakir koyları villa istilasına uğruyor...

Bozcaada'nın bakir koyları villa istilasına uğruyor...

ÇANAKKALE'nin turizm cenneti Bozcaada, yıllardır doğal güzellikleri ve bakir koylarıyla tatilcilerin gözdesi... Ancak son zamanlarda hızlı bir yapılaşma başladı. Özellikle adanın güney sahillerindeki betonlaşma, doğal güzelliği tehdit etmeye başladı...

Bozcaada'nın bakir koyları villa istilasına uğruyor...

ÇANAKKALE'nin Kuzey Ege Denizi’ndeki turizm cenneti Bozcaada, yıllardır doğal güzellikleri ve bakir koylarıyla tatilcilerin gözdesi olmayı başarırken, son zamanlarda yapılaşma baskısıyla karşı karşıya kaldı. Özellikle adanın güney sahillerindeki betonlaşma, doğal güzelliği tehdit etmeye başladı. Son olarak Akvaryum Koyu'nun sırtlarında yükselen 19 villa, vatandaşların tepkisini çekti. Doğal güzellikleriyle ve Türkiye'de köyü bulunmayan tek ilçe olma unvanıyla turizmde adını dünyaya duyuran Bozcaada, son yıllarda tartışmalı imar planları ve koylarının kiralanarak işletmeye açılma teşebbüsleri ile karşı karşıya kaldı.

Bozcaada'nın bakir koyları villa istilasına uğruyor...

2015'TE BAĞ EVİ YAPILMASI YASAKLANDI... Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 20 Ağustos 2014 tarihinde Balıkesir-Çanakkale Planlama Bölgesi 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı hazırladı. Plana göre Bozcaada ve Gökçeada'nın yüzde 90'ının imara açılacağı iddia edildi. Ancak adalarda yaşayan vatandaşlar ve çevreciler, protesto yürüyüşleri ve imza kampanyalarıyla imar planına tepki gösterince, Bakanlık 2015’te planı revize etti. Bozcaada'da barınma amaçlı da olsa bağ evi yapılmasına yasak getirildi.

Bozcaada'nın bakir koyları villa istilasına uğruyor...

KOYLARIN İŞLETMEYE AÇILMASI İHALESİ GERİ ÇEKİLDİ... 2016 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca adadaki bakir bazı koylar, 'şezlong, şemsiye ve büfe' konularak işletme açılması veya kiralanması için ihaleye çıkıldı. Ancak, ada halkının tepkisi ve sosyal medyada başlatılan kampanyalar ses getirince, Bakanlık bu ihalelerden de vazgeçti.

Bozcaada'nın bakir koyları villa istilasına uğruyor...

AKVARYUM KOYU’NA LÜKS VİLLALAR... Son olarak, dünyaca ünlü Akvaryum Koyu'na bakan tepede, bir firma tarafından 19 villanın inşası için çalışma başlatıldı. Villaların inşası sürerken, yine son zamanlarda, bazı konutlar yapıldı. Ada'nın bakir bölgelerinde yükselen yapıların birçoğunun izninin önceki imar planlarına göre alındığı ve projelerinin onaylatıldığı, bu doğrultuda da belediye tarafından inşaat ruhsatı verildiği ifade edildi. Güney sahillerinde yükselen villalar ve konutlar bu yüzden mevcut imar planına takılmadan, kazanılmış hak olarak inşa ediliyor. Yapılaşmadan nasibini alan yerler arasında Sulubahçe ve Habbele bölgeleri de bulunuyor.