BIST 9.530
DOLAR 32,53
EURO 34,76
ALTIN 2.476,03
HABER /  SAĞLIK

Boyun ağrısına ne iyi gelir işte çözüm

Boyun ağrısını dindirmek için yapılmalı? İşte boyun ağrısını önlemenin yolları...

Abone ol

Boyun ağrısı özellikle 'masa başı' olarak tabir edilen çalışanların rahatsızlığı olarak bilinir. Basit gibi görünen boyun ağrısı tedavi edilmediği takdirde ciddi ortopedik hastalıklara yol açabilmektedir. Peki boyun ağrısı nasıl geçer? İşte basit yöntemlerle boyun ağrısını geçirmenin yolları...

ÖNCE YATAĞINIZI DEĞİŞTİRİN!

İyi bir yastıkta iyi bir uyku, bir torba buz, kas gevşetici kremler, birkaç basit egzersiz derdinize derman olabilir Orta yaşın üstünde olup da hayatının bir döneminde boynu ağrımayan kişi yok gibidir. Bazı hastalar ağrının sadece baş hareketiyle olduğunu söylerken bazıları tüm gün süren devamlı bir ağrıdan bahseder.

İŞTE ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER

Boynun içinden başta omurilik ve şah damarı olmak üzere son derece önemli damar ve sinirler geçer. Bunun dışında baş gibi oldukça ağır bir yükü (ortalama 2.5-3.5 kg) taşır. Farkına bile varılmaz ama boyun eklemleri en çok çalışan eklemlerin başında gelir, bu yüzden de oldukça erken yıpranır. İşte boyun ve ense ağrılarının sebepleri ve ağrıların önlemek için alınması gereken önlemler:

BOYUN AĞRISINA NEDEN OLAN ETKENLER

Kas incinmesi ve spazm: Boynunuzda ağrı ve sertlik var. Ancak kısa zaman önce herhangi bir kaza geçirmediniz ve başkaca belirti de yok. Kas  incinmesi ve spazm, boyun ağrılarının en çok görülen nedenlerindendir. 

Kötü duruş, gerginlik ve duygusal stres: ( bu durumda boyun kasları uzun süre gergin kalır. eski ya da yeni boyun yaralanmaları gibi birçok sebep söz konusu olabilir. Bunun için kendi kendinizi tedavi yöntemleriyle rahatlayabilirsiniz.

Sinir sıkışması: Boynunuzda olan ağrı, kollarınıza kadar geliyorsa, tek taraflı olarak kolunuzda veya elinizde uyuşma ve karıncalanma da olabilmektedir. Artrit ya da boyun sakatlanması neticesinde, omuriliğinizde bir sinir sıkışmış olabilir.

Menenjit: Şiddetli bir baş ağrısı, ateş, mide bulantısı, kusma, baş dönmesi veya bilinç bulanıklığıyla beraber, boynunuzda ciddi bir ağrı var ve parıltılı bir ışığa baktığınızda gözleriniz de ağrıyor, boynunuz o kadar çok sertleşmiş ki, çenenizi göğsünüze değdirme şansınız yok. Menenjit, boyun ağrısının az görülen ancak çok tehlikeli olan bir nedenidir.

BOYUN AĞRISINI GEÇİRMEK İÇİN NE YAPMALI?

Boynunuzda ağrı ve sertleşme, daha ziyade kas incinmesinden kaynaklanmaktadır ve rahatlamak için şunları yapabilirsiniz;

Yatağınızın sert olmasına özen gösterin. Sabah katlığınızda ağrıyla uyanırsanız, daha ince bir yastık kullanabilir ya da yastıksız yatabilirsiniz. Tekrar eden ya da belli bir süredir süren boyun ağrınız için, gergin kasları gevşetmek üzere sıcak suda ıslatılmış havlu ile boynunuza uygulama yapın. Ağrınız bir kaza neticesinde oluştuysa bir doktora görünün. Eczanelerde satılan reçetesiz satılan ağrı kesiciler kullanabilirsiniz. Bu ağrı kesiciler, boyundaki ağrı ve sertleşmelere karşı reçeteli ilaçlar kadar etkili olacaktır.

Otururken ve ayakta dururken değil, aynı zamanda hareket halindeyken de duruşunuzu düzeltmeniz, boyun ağrı ve sertleşmesini engelleyebilir. Dik oturun, göğsünüzü şişirin, çenenizi hafif bir şekilde eğin ve başınızı kulaklarınızı omzunuza değdirecekmiş gibi yapın. Kaslarınızın gerildiğini ve sertleştiğini hissettiğinizde, meşgul olduğunuz işe ara verip dinlenin. Boynunuza masaj yapın, başınızı döndürün ve derin bir şekilde nefes alıp verin.