BIST 9.091
DOLAR 32,37
EURO 34,98
ALTIN 2.325,71
HABER /  GÜNCEL

BOTOBÜS yola çıktı!

Üst kısmına yerleştirilen bitkiler sayesinde karbon emisyonunu azaltan "BOTOBÜS", "87 Edirnekapı-Taksim" hattında sefere başladı.

Abone ol

Daha fazla yeşil alan fikriyle tasarlanan "BOTOBÜS", İETT Topkapı Garajı'ndan ilk seferini yapmak üzere hareket etti.

KÜRESEL ISINMAYA DİKKAT ÇEKMEK İÇİN YAPTIK

"BOTOBÜS"ün hareketi öncesi, açıklama yapan İETT Araç Bakım Onarım Daire Başkanlığı Çevre Mühendisi Fatmanur Yılmaz, otobüsün üzerine gerçek bir bahçe uygulaması yaptıklarını dile getirerek, küresel ısınmaya ve ısı tasarrufuna dikkati çekmek istediklerini ifade etti.

HABERİN FOTOĞRAFLARI İÇİN TIKLAYIN 

aa_picture_20141001_3418587_web.jpgYılmaz, bahçe gerçek olduğu için bitkilerin fotosentez yaptığını, oksijen ürettiğini ve karbon salınımını minimize ettiğini anlatırken, "Bahçemiz 4 mevsim otobüsün üzerinde yaşayacak. Bahçemizde ağırlık yapılması istenmediği için toprak kullanılmadı, hafif malzeme olması açısından ağaç kabuklarından oluşan torf ve perlit malzemeleri kullanıldı" diye konuştu. 

BOTOBÜS'ün klimasında oluşan suyun depolandığını kaydeden Yılmaz, otomasyon sistemiyle depodan alınan suyla bahçenin sulandığını, sıvı gübreyle de gübreleme yapıldığını belirtti.

YOLCULAR ŞAŞKIN 

Bahçeyi otobüsün üzerine sabitleyip deneme sürüşleri ve fren testleri yapıldığını belirten Yılmaz, deneme sürüşlerinde yolcuların yaklaşımlarını "şaşkın ama olumlu" şeklinde tanımladı.

Üst kısmına yerleştirilen bitkilerin fotosenteziyle karbon emisyonunu azaltan "BOTOBÜS"ün çatısı güneş ışınlarına direkt maruz kalmadığı için enerjiden tasarruf sağlanacak ve klima performansı artırılacak. Boşa akan klima suyuyla da yaz-kış canlı kalabilen bitkilerden oluşturulan ekolojik çatıdaki bitkiler sulanacak.