BIST 9.076
DOLAR 32,32
EURO 35,11
ALTIN 2.301,76
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Boru metro ile saatte 1300 kilometre

ABD'nin Kaliforniya eyaletinde inşa edilen ve saatte 1300 kilometre hız yapan boru metroya Danimarka talip oldu.

Abone ol
DANİMARKA, ABD’nin Kaliforniya eyaletinde inşa edilen tüp metroya büyük ilgi duydu. Ülke coğrafyası düz olan Danimarka’da tüp metro sayesinde adalar ve büyük şehirler arasındaki seyahatin çok kısa sürede yapılabileceği belirtildi.
 
Ekstrabladat gazetesinin haberine göre, ABD’nin Kaliforniya eyaletinde, San Francisco ile Los Angeles arasındaki yolculuğu 35 dakikaya düşürmek için çalışmalar yapan tüp metro firmasına göre, en geç 10 yıl içinde insanlar boru metro ile saatte 1300 kilometre hızla seyahat edebilecekler. Ekstrabladet gazetesi, 10 yıla kadar Danimarka’da inşa edilmesi beklenen tüp metro sayesinde 135 kilometre olan Kopenhag Aarhus şehirleri arasındaki mesafenin 6 dakikada tamamlanabileceğini yazdı.
  
ABD’de tüp metro üreten Hyperloop Transportation Technologies firması, San Francisco Los Angeles arasında trenle 12 saat, araba ile 7 saatin üzerinde süren yolcuğun, tüp metro sayesinde sadece 35 dakika süreceğini öne sürdü. Şirketin Direktörü  Dirk Ahlborn, ekonomi dergisi Huff Post’a yaptığı açıklamada "San Francisco ve Los Angeles arasındaki projenin 43 ile 116 milyar kron (8-23 milyar dolar) arasında maliyeti olacak. Proje 10 yıllık bir proje olduğu için her şey malzeme fiyatlarına bağlı. Biz tüp metroları ilk etapta ABD’de inşa etmek istiyoruz ama tabi ki Avrupa’dan alacağımız teklifleri de değerlendiririz" dedi.  İki büyük şehir arasındaki bilet ücretlerinin 100-150 kron (20-25 Dolar) arasında olacağı bildirildi.