BIST 9.080
DOLAR 32,32
EURO 35,06
ALTIN 2.308,24
HABER /  EKONOMİ

Borsadan SPK'ya Bank Asya talimatı iddiası

Borsa İstanbul yönetiminin Bank Asya hisse senedinde borsa dışı işlem yapmanın yasaklanması için SPK'ya başvurduğu ileri sürüldü.

Abone ol

Borsa İstanbul yönetimin Bank Asya hisse senedinin işlem sırası hakkında SPK’ya yazdığı 7 Ağustos 2014 ve 14 Eylül 2014 tarihli yazılarda, geriye dönük taleplerde bulunduğu ileri sürüldü. 

Borsa İstanbul SPK’ya gönderdiği resmi yazılarda banka hisselerinin borsa dışında işlemlere kapatılmasını istedi. Ayrıca 5 günlük kapalılık süresini aştığı için SPK’dan geriye dönük karar almasını istediği de iddia edildi. 

Bugün gazetesinin haberine göre, Borsa İstanbul yönetiminin inisiyatifiyle 7 Ağustos’da alınan 5 günlük işlem sırasının kapatılması yönündeki kararın gerekçesinde Borsa İstanbul Hisse Senetleri Piyasası Yönetmeliği’nin 25/a maddesine atıf yapılmıştı. Düzenlemeye göre borsa yönetiminin, borsada işlem gören bir hisse senediyle ilgili yatırımcıların kararlarını etkileyebilecek önemde bilgiler olduğunu öğrenmesi ve bu bilgiden borsa üyeleri ile yatırımcıların haberdar edilmesini gerekli görmesi gerekiyor.

BANKADAN AÇIKLAMA İSTENMEMİŞ

Ancak hisselerin kapalı olduğu dönemde Borsa İstanbul yönetiminin Bank Asya’dan herhangi bir bilgi talep etmediği de ortaya çıktı.

Kararın gerekçesi 13 Ağustos’ta açıklanabildi. 

ORTAKLIK YAPISI BELİRSİZ DEĞİL

İşlem sırasının 5 gün boyunca kapatılması istenen sonucu vermeyince, bu kez 14 Ağustos’ta, Borsa İstanbul Yönetim Kurulu yeni bir karar aldı. Bank Asya hisse senedinin işlem sırasının kapalılık halinin ortaklık yapısındaki belirsizlik giderilene kadar devam etmesine karar verildi.

Borsa İstanbul Sermaye Piyasası Kanunu’nun 67. Maddesi ve borsa düzenlemeleri uyarınca sadece borsa bünyesinde gerçekleşen işlemlerin düzenlenmesi ve denetlenmesi ile görevli olan Borsa İstanbul yönetimi Bank Asya hisse senedinde borsa dışında işlem yapılmasını da yasakladı.

SPK'YA GİDEN YAZI

Ayrıca SPK’nın düzenlemelerine aykırı olarak, geçici kapalılık halinin 5 günü aşması halinde 6. gün açması gereken borsa dışı alım satım platformunu oluşturmadı. Bugün gazetesinin iddiasına göre, 14. ve 15 Ağustos tarihli kararlarıyla Bank Asya için SPK’dan farklı bir karar almasını istedi. Bank Asya hisse senedinde borsa dışı işlem yapmak da yasaklansın diye SPK’ya yazı yazdı. 5 günlük süre de geçtiği için SPK’dan geriye dönük karar almasını istedi.