BIST 8.718
DOLAR 32,33
EURO 35,20
ALTIN 2.247,61
HABER /  GÜNCEL

Bordo bereli Zekai Aksakallı'nın başını yakan fotoğraf

Özel Kuvvetler Komutanlığı görevinden alınarak 2. Ordu Komutanlığı'na atanan bordo bereli Zekai Aksakallı'nın başını 2017 başlarında çekilen bir fotoğraf yakmış.

Abone ol

Hürriyet gazetesi yazarı Deniz Zeyrek, Zekai Aksakallı'nın 'kızak' göreve çekilmesiyle ilgili alınan kararın perde arkasını bugünkü köşesinden yazdı. 

Zekai Aksakallı'yla ilgili kararda Başbakan Binali Yıldırım'ın etkili olduğunu yazan Deniz Zeyrek, 2017 yılı başlarında Aksakallı'nın El Bab'a dürbünle bakarken çekilen fotoğrafının TSK'da rahatsızlık yarattığını yazdı. 

Zekai Aksakallı duyunca ne tepki verdi? İşte söyledikleri

İşte Deniz Zeyrek'in bugünkü köşesinden aktardığı Zekai Aksakallı kulislerinin detayları...

"Siz de şaşırmışsınızdır.

15 Temmuz 2016 günü yaşanan darbe girişiminden sonra en çok onun ismini duymuştuk. Darbeci hainlere karşı mücadele eden TSK mensupları arasında en çok onun ismi öne çıkmıştı.

Ağustos 2016 Yüksek Askeri Şurası’nda Korgeneralliğe terfi ettiğinde hepimiz “haketti” duygusu yaşamıştık. Ancak, tam bir yıl sonra, Ağustos 2017’de Özel Kuvvetler Komutanlığı’ndan alındı ve Çanakkale’deki 2. Ordu Komutanlığı görevine getirildi.

Yıllarca arazide savaşmış bir bordo berelinin Çanakkale’ye gönderilmesi, haliyle “kızak görev” yorumlarına neden oldu.

...

Aksakallı ilgili soruyu yanıtlayan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Ürdün’e giderken, “YAŞ toplantılarında da değerlendirmeler neticesinde 2. Kolordu’ya atanması ile alakalı ilgili birimler teklifi getirmiş vaziyetteler” demişti.

Bu yanıtı dinledikten sonra aklıma iki detay geldi.

İlki 2017 başında bir kuvvet komutanı ile yaptığım görüşmeydi. O sabah gazetelerde Aksakallı’nın bir fotoğrafı vardı. Dürbünle El Bab’a bakıyordu...

“Komutan bu fotoğrafa tepkili” dedi görüştüğüm komutan (Ağustos 2016’da Cerablus’ta çektirdiği, sosyal medyada yayılan fotoğrafları da karargahta eleştirilmiş). Sonra da Genelkurmay Başkanı Hulisi Akar’ın Aksakallı’ya bakışı ile kamuoyunda oluşan Aksakallı algısının farklı olduğunu söyledi.

İkinci detay ise, Başbakan Binali Yıldırım’ın Ağustos başında yapılan YAŞ’a çok titiz bir şekilde hazırlandığı günlerden. Yıldırım’ın her komutanla ilgili tek tek dosya çalıştığını duymuştum. Yaşar Güler’in Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na, Orgeneral Arif Çetin’in de Jandarma Genel Komutanlığı’na getirilmesinde, Oramiral Veysel Kösele’nin Deniz Kuvvetleri Komutanı yapılmamasında Yıldırım’ın kararlı tavrı etkili olmuştu.

Bir kaynağım, o günlerde Aksakallı ile ilgili bazı olumsuz değerlendirmelerin Yıldırım’a da ulaştığını, Yıldırım’ın da o değerlendirmeleri önemsediğini, not aldığını söylemişti.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “ilgili birimler” dediği, aşağıdan yukarıya hiyerarşik sıraya göre Genelkurmay Başkanı, Savunma Bakanı ve Başbakan.

Terfilere YAŞ’ta karar veriliyor ama atamalar Genelkurmay Başkanı’nın önerisiyle hükümet tarafından yapılıyor. Öyle anlaşılıyor ki, üç isim de bu atama kararı konusunda hemfikirmiş ve Cumhurbaşkanı da bu atamaları onaylamış.