BIST 9.548
DOLAR 32,49
EURO 34,58
ALTIN 2.499,92
HABER /  GÜNCEL

Bombalı araçtan sonra Ankara'ya özel güvenlik konsepti!

Türkiye'yi sarsan bombalı araç saldırısı sonrası hükümet, Ankara için özel bir güvenlik konsepti devreye sokuyor.

Abone ol

Ankara'da Merasim Sokak'taki terör saldırısının ardından kent genelinde güvenlik önlemleri en üst seviyeye çıkarıldı.

Alınacak ilave tedbirler kapsamında transit geçişler ve Ankara'ya gelen araçlar sıkı denetimden geçecek. Polisin görünür olması sağlanarak yaya devriye ekipleri kurulacak. Ankara genelinde ise bazı kamu binaları ile büyükelçilikler çevresindeki güvenlik önlemleri artırılacak, kent merkezlerine kamyon, kamyonet gibi araçların giriş çıkış saatlerinde düzenleme yapılacak. Kritik konumdaki kamu binalarının önündeki otobüs durakları daha uzağa taşınacak.

17 Şubat'taki saldırının ardından Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında gerçekleştirilen güvenlik zirvesinde Ankara'ya özgü güvenlik konsepti oluşturulması kararından sonra çalışmalara başlandı. 

Başbakan Davutoğlu'nun talimatları doğrultusunda harekete geçen Ankara Emniyet Müdürlüğünde, Ankara Emniyet Müdür Vekili Ahmet Hakan Arıkan başkanlığında üst üste toplantılar düzenlendi. Her birim sorumluluk alanı doğrultusunda alınması gereken tedbirleri belirledi.

Öte yandan bütün şube müdürlükleri, faaliyetlerini yürütebilmek için ihtiyacı olan asgari personel sayılarını tespit etti. Şube müdürlüklerinde görev fazlası personel sayıları belirlenerek ihtiyacı olan birimlerde görevlendirilmeleri için tayin emirleri hazırlandı.

Alınması karalaştıran tedbirlerin uygulanmasında kilit noktada bulunan Asayiş Şube Müdürlüğü bünyesindeki Devriye Ekipler Amirliği'nde yaya devriye ekipleri kurulması kararlaştırıldı. Bunun için Asayiş Şube Müdürlüğü emrine diğer birimlerden yaklaşık 200 personel kaydırıldı.

Bu ekiplerin kritik noktalar ile halkın yoğun olduğu bölgelerde görünür olması için gerekli donanımda olması kararlaştırıldı. Ekipler, suçlulara karşı caydırıcı olmanın yanı sıra vatandaş ile diyaloglarında da samimi ve güler yüzlü olmaları için uyarıldı.

Ekiplerle birlikte çalışacak görev köpeklerinin temini için Türkiye genelindeki köpeklipolis ekiplerinin sayıları ve bulundukların illerin risk haritaları çıkarıldı.

Bazı illerden Ankara'ya ekip takviyesi yapılacağı öğrenildi.

İl girişindeki denetimler artırılacak

Yeni güvenlik konsepti kapsamında transit geçişler ve Ankara'ya gelen araçlar sıkı denetime tabi tutulacak. Bunun için Ankara çevresinde iki güvenlik çemberi oluşturulacak. Şüpheli araçlar ilk çemberde jandarma, ikinci çemberde ise polis tarafından durdurulacak. Bunun yanı sıra hem jandarma hem de polis ekipleri gün içerisinde belli saatlerde uygulama yapacak. Uygulama her gün farklı saatlerde yapılacak.

Ankara genelinde ise bazı kamu binaları ile büyükelçilikler çevresindeki güvenlik önlemleri artırılacak. Sabit noktalarda bekleyen ekip sayıları takviye edilirken, araçlı devriyeler sıklaştırılacak. Bazı siyasi ve bürokratlar için koruma tedbirleri gözden geçirilecek.

Trafikte düzenlemeler yapılacak

Asayiş tedbirlerinin yanı sıra yeni trafik tedbirleri de bu süreçte hayata geçirilecek. Kent merkezlerine kamyon, kamyonet gibi araçların giriş çıkış saatlerinde düzenleme yapılacak. Park yasağı olan yerlerdeki araçlar hızla kaldırılacak. Kaldırımlara park yapılamaması için kaldırım taşı seviyeleri yükseltilecek. Özellikle kritik konumdaki kamu binalarının önünde bulunan otobüs durakları daha uzağa taşınacak. İkiz plakalara karşı polis aşırı duyarlı hale getirilecek. Bunun için öncelikle plaka tanıma sistemi iyileştirilecek.