BIST 8.909
DOLAR 32,34
EURO 35,15
ALTIN 2.240,09
HABER /  GÜNCEL

Bomba erken seçim analizi! Seçmen ne istiyor?

Kişisel Gelişim ve İletişim Uzmanı Fatih Akbaba seçmen davranışlarını ve liderlerin tutumlarını H.Kübra Kocaoğlu'na değerlendirdi. Akbaba "erken seçime giden parti kaybeder" dedi.

Abone ol

H.KÜBRA KOCAOĞLU
TWİT-ÜL HAVADİS

İletişim Uzmanı Fatih Akbaba, seçmenin artık siyasi partileri ve liderleri sadece dinlemek istemediklerini, kendilerini dinleyen liderler istediklerini vurguladı. "Gerilim siyasetinden yorulan seçmen artık uzlaşı istiyor" diyen Akbaba, koalisyon ve erken seçim formüllerine halkın nasıl baktığını da yorumladı. Fatih Akbaba'ya göre en geç bir sene içinde seçim görünüyor. 

Liderlerin seçim sonrası tutumları, seçmenin sandıktan çıkan oyları ne anlama geliyor? Fatih Akbaba hepsini tek tek İnternethaber'e anlattı.

SEÇMEN HANGİ PARTİYE NE MESAJ VERDİ?

- Seçmen sandıkta hangi partiye ne dedi? 

Genel olarak seçmen tüm partilere; "monolog değil diyalog istiyorum. Seçmenle muhatap olun birbirinizle savaşmayın benimle anlaşın" dedi!

Gelelim tek tek partilere ne dediğine.

AK PARTİ'ye;

“Bana da kulak ver! Hizmetlerin için teşekkür ederim (Zaten bundan dolayı 10 seçimdir sürekli %40-50 bandında oy alan tek parti yaptım! Liderini %52 ile Cumhurbaşkanı yaptım!) Hizmetlerin dışında da senden beklentim var! Birlikte yaşama kültürüne ihtiyacım var! Sen hala benim 1. Partimsin ve iktidarda seni istiyorum ama sürekli sen konuşmayasın diye ortak bul kendine istedim!” dedi.. Seçmen bunu net ortaya koydu!

CHP'ye;

“Vaadlerin beni ikna etmedi! İddianı göremedim! Denge sorunu yaşıyorsun! Senin seçimlerdeki rakibin Ak Parti iken sen durmadan sayın Cumhurbaşkanına iliştin! Diyeceksin ki O da bana ilişti! Sen kendi yolunda yürüseydin seni daha ciddi dinleyecektim! Ben kavga istemiyorum!” dedi…

MHP'ye;

 “Gezi’den bu yana itidalli tutumun ve yükselen HDP karşısında duruşun benim için önemli! AK Parti’den gitmek isteyen sağ seçmen olarak senden başka gidecek yerim yoktu! Saadet ile birleşseydin daha çok gelirdim ama sen istediğin kadar ben de sana geldim! Ama bu kadar!” dedi..

HDP'ye;

“Doğuda Güneydoğuda benim ilk tercihim AK Parti iken bugün sana geliyorsam bilesin ki bölgenin huzuru içindi! Silahı bıraktırırsan, dağdan koparsan, bu ülkedeki bayrağa da ezana da inanca da saygın olursa sende kalırım! Yoksa bir kısım nasıl zorla oy veriyorsa biz onlara benzemeyiz ve zorla da olsa sana bir daha oy vermeyiz! Biz emanetiz doğrudur, iyi bir ev sahipliği yaparsan bu ülkenin ve milletin değerleriyle çatışmadan da yapabildiğini gösterirsen seninle geleceğe yürürüm! AK Parti’yi durdurmak için senin barajı geçmen gerek diye şimdilik sendeyim!” dedi.

KENDİSİNİ HİNT KUMAŞI GÖREN LİDER KAYBEDER 

- Liderlerin seçim sonrası tutumlarını nasıl buldunuz?

fatih.20150615014333.jpg 

Önce şunu belirteyim, koalisyon görüşmelerinde kendisini bulunmaz hint kumaşı gören parti liderleri partilerine ciddi zarar verecektir!

Sayın Başbakanımız kesinlikle serinkanlı ve hoca gibi davranıp itidalli ve tabanını düştüğü üzüntüyle ümitsizlikten çıkarıcı tutum takındı! Kırmızı çizgiler yok diyerek yapıcıydı! Balkon konuşmasında kısmen miting havası iyi değildi! Daha kuşatıcı ve sakin bir ton bekliyordum. Bu sürede az konuşan kazanır!

Sayın Kılıçdaroğlu, istifa etmeyi deneseydi CHP’ye puan kazandırabilirdi. Aksine seçim kazanmış edası doğrusu inandırıcı değildi. Hayır iktidar partisinin %41 oy alması nasıl bir başarıdır CHP için! Koalisyon için bulunmaz hint kumaşı gibi davranması aleyhine olacaktır!

Sayın Bahçeli, seçim gecesi çok erken davrandı ve partisinin adı gibi o geceye hareket getirdi! Belli ki koalisyon içerisindeki değerini yükseltme girişimi. Artık herkes birbirini takip ediyor. Gerçi o geceki konuşmayla en rahat parti görüntüsüyle özgüven yükledi kendisine. Ama bu çok mu gerekliydi zaman gösterecek!

Sayın Demirtaş, seçimlerin en başarılı partisinin eş başkanı ve bu seçimde ön plana çıkan figür olarak sakinliğini koruyor. Önceliğin Ak Parti CHP olduğu vurgusuyla olası bir başarısızlıkta CHP’den normal sol oyları da alma derdi var. Derinden ve sakinden gidiyor. Dikkatle ve sosyolojik açıdan ciddi anlamda izliyorum.

ÖZELEŞTİRİ HERKESE GEREKLİ

- Özellikle AK Parti için bir özeleştiri çağrısı var çeşitli kesimlerden. Özeleştiri gerekli mi sizce de?


Özeleştiri hepimiz için gereklidir. AK Parti bu ülkenin gerçeği oldu. Son 13 yıldır hayatımızda var. Oy düşüşü olsa da tek başına iktidar oluruz diye bekliyordu. Olmadı! O zaman özeleştiri yapmalı! Bu arada başarısız adaylar nasıl özgeçmiş vermişlerse onlar da bir özeleştiri yapmalıdır! Tabi bunun bir de medya ayağı var. AK Parti özeleştiri yapacaksa medyadan başlamalıdır.

AK Parti, seçim stratejisini gözden geçirirken bu stratejiyi tavsiye eden kurulları dinlemek yerine daha profesyonel yardım almalıdır! Bir bina düşünün, su kaçağı var. Sıvacı, duvarcı, elektrikçi, sucu hepsi gelse yine de o hatanın sahibini bulamasınız. Ama dışardan bir yardım aldığınızda hata sahibi ortaya çıkar. Ayrıca bir aday değil oy getirmek oy götürmüşse suçu o adayda aramayın! O adaya kim referans olmuşsa onda arayın. 

BAZI GAZETECİLER BBG EVİ YARIŞMACILARI GİBİ

- AK Parti özeleştiriye medyadan başlamalı dediniz. Neden?

Şu kadar TV’si gazetesi vs var diyorlar. Böyle bir çetele tutmadım. Sizinle aynı değerleri paylaşmayan insanlarla yola çıkıyorsanız bir menfaat söz konusudur! Mark Twain der ki; “Aynı yolu beraber yürüdüğümüzü zannettiğimiz insanlar, aslında yalnızca gidecekleri yere kadar bize eşlik ediyorlar!” Sevilay’ı da böyle, nöbetleşe ayrılmayı bekleyenler de öyle.

Allah güçten düşürmesin. İsim isim konuşabiliriz ama bence bunları bahsetmek gerçekten israf! Önümüzdeki yıllarda asla hatırlamayacağımız BBG evi yarışmacılarına benzetiyorum dönemlik gazetecileri! Ahmet Taşgetiren gibi akil isimlere ihtiyaç var! Bu arada Sosyal medyayı yeniden gözden geçirmeli. Bu seçimde oy kaybetmesine neden oldu.

EN GEÇ BİR SENE SONRA SEÇİM VAR! 

- Koalisyon gündemde, partilerin tabanları bu kadar kutuplaşmışken koalisyona ne tepki verecek?

Herkesin kafası karışık. En zor iş de AK Partinin. Doğu ve Güneydoğu seçmeni ve parti yöneticileri MHP olmaz diyor. İç Anadolu, Güney, Karadeniz, kısmen Marmara, kısmen Ege illeri ise CHP ile olmaz diyor. MHP seçmeni HDP’li bir formüle sanırım genel merkezini topa tutar. Bu sayılarla zor iş. Bu zor oyunu bozan kim olursa alkışa değer. Gerçi asıl alkış uzun soluklu olmasına bağlı! Anlıyacağınız iş zor ve kurulsa bile ben 2016 Mart-Nisan en geç seçim görüyorum! En geç..

HALK ERKEN SEÇİM İSTEMİYOR 

- Peki erken seçim vatandaşa nasıl yansır? Halk bunu ister mi?

Fatih Akbaba: AK Partinin daha mütedeyyin olan kesimi zaten erken seçim hatta Sayın Cumhurbaşkanı'nın ifadesiyle; tekrar seçim diyorlar. Ortada olanlar ise kafası karışık ve ‘ya daha da geriye gidersek’ diyorlar. Genel olarak halkımız seçim istemiyor ve seçim kapısını aralayan kabadayı değil seçimin kaybedeni olacaktır. Elbette ki partilerin ve liderlerin tutumunu görüp izlemek lazım. Kaçınılmaz olduğunda elbette seçim olacaktır!

AK PARTİ HALA BİRİNCİ PARTİ 

- AK Parti gerçekten başarısız mı oldu? CHP çok sevindi, kutlama yaptı. Ne dersiniz?

fatih.20150615014812.jpg 

Dünyanın neresinde %41 oy almış bir parti başarısızdır acaba? Başkanlık sistemi dışında. Üstelik bilmem kaçıncı seçimi. Ak Parti başarısız değil sadece tek başına iktidar yetkisi alamadı! Seçim gecesi CHP’nin kutlama yapar gibi eğlenmesi anlamsızdı. CHP için başarı kendi oyu olmalı bir başka partinin %41 almasına sevinmemeli. Durum şu; AK Parti hala birinci parti!

LİDERLER BU KEZ BİR DEVRİM YAPMALI 

- Dün söylediklerimiz dünde kaldı diyerek görüşmeler yapılacak. Siyaset böyle bir şey deniyor. Bir iletişim uzmanı olarak bu görüşe ne diyorsunuz?

Güzel bir soru! Bence bu defa bir devrim yapmalı liderler! Bu millete ahlaken ve vicdanen bir örnek olmak istiyorlarsa, bundan sonraki grup toplantılarında onlara inanmamızı bekliyorlarsa, biz diyen bir toplum olmamızı istiyorlarsa, siyasete güvenin yeniden tesis edilmesini arzu ediyorlarsa hepsine sesleniyorum.

Bu toplumun bir iç sesi olarak hepsine yalvarıyorum. Allah aşkına, insanlık onuru adına şunu hep birlikte haykırsınlar: “Siyasette böyle şeyler değil artık gerçek, samimiyet ve dürüstlük varolacak! Dün dündür, bugün bugündür diyenler gibi olmayacağız! Hakkına girdiğim tüm liderlerden ve temsil ettiği partililerinden özür diliyorum!” İşte bu toplumun siyasetten korkanları o gün siyasete girecek ve siyasete de toplumun geneline de bir seviye gelecek! Bence bu sözden sonra tüm koalisyonlar kurulur! Aksi halde toplumda siyasete güven eksiye gidecek, siyasette böyle şeyler olur derken, dün hakaret bugün kuzu sarması halleri! İnanın bunlar bu topluma hiçbir şey kazandırmaz!

Gelin toplumla siyaset sözleşmesi için bu seçimi milat ilan edelim! Milletini ve ülkesini seven liderlerimiz şunu bilmektedirler ki, vicdani ve insani ahlakta yeri olmayan bir şeyin siyasette de yeri yoktur, yeri olmamalıdır! Lütfen bir şeyler yapın!