BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  EKONOMİ

Bomba dolar tahmini! Fırtına yükselişi öncesi...

Dolar Fed'in yeni başkanının açıklamalarının ardan yükselişe geçmişti. İki gündür 3,80'in üzerinde seyreden dolar kuruyla ilgili bomba değerlendirme Rabobank Gelişmekte Olan Piyasalar Kur Stratejisti Piotr Matys'ten geldi. Matsy, dolardaki dar bant hareketi için fırtına yükselişi öncesi sessizlik değerlendirmesini yaptı.

Abone ol

Yılbaşından bu yana belli bir seviyede yükselip düşen dolar fiyatlarıyla ilgili dikkat çekici bir değerlendirme geldi. Rabobank Gelişmekte Olan Piyasalar Kur Stratejisti Piotr Matys yazdığı raporda dolarda büyük bir yükseliş yaşanacağı yorumunda bulundu. Matys, dolar kurunun yılbaşından bu yana 3,70-3,80 gibi dar bir bant arasına sıkışmasını ise 'fırtına yükselişi sessizlik' olarak değerlendirdi.

DOLAR BUGÜN KAÇ LİRA?: Dolar/TL, bugüne yükselişle başlamasının ardından 3,8050 seviyesinde dengelendi. Dün ABD Merkez Bankası'nın (Fed) gelecek dönemde sıkılaşma yönünde atacağı adımlara yönelik artan güvenle birlikte doların diğer ülke para birimleri karşısında değer kazanmasına paralel 3,8168'e çıkan dolar/TL, gün önceki kapanışa göre yüzde 0,3 azalışla 3,8013'ten tamamladı.

Dolar/TL, bugüne yükselişle başlamasının ardından saat 10.00 itibarıyla yüzde 0,1 artışla 3,8050 seviyesinde dengelendi. Aynı dakikalarda avro/TL yüzde 0,18 artışla 4,6475, sterlin/TL de yüzde 0,15 artışla 5,2422'den işlem görüyor.

Fed Başkanı Jerome Powell'ın açıklamalarıyla yükselişini sürdüren dolar endeksi bugün de 90,7 ile yaklaşık 1,5 ayın zirvesini görmesinin ardından 90,6 seviyelerinde dengelendi. Avro/dolar paritesi de bugün 1,2184 ile 18 Ocak'tan bu yana en düşük seviyesine gerilemesi sonrası 1,22'nin hemen üzerinde seyrediyor.

Analistler, bugün yurt dışındaki yoğun veri gündemine ek olarak yurt içinde Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) açıklayacağı ihracat rakamlarının izleneceğini belirterek, teknik açıdan dolar/TL'de 3,8230'ın direnç, 3,7820 seviyesinin de destek konumunda bulunduğunu kaydetti.

DOLARDA YUKARI YÖNLÜ HAREKET BEKLENTİSİ
Gelişen piyasalar Döviz stratejisti Piotr Matys, kaleme aldığı raporda Powell'ın ABD ekonomisinin görünümüne yönelik iyimserliğini dile getirdiği destekleyici mesajının Fed'in bu yıl sıkılaştırmanın temposunu artırabileceğine ilişkin piyasa endişelerini yeniden tetiklediğini belirtti..

Fed'in dört faiz artırımına gideceği yönündeki beklentilerin etkisiyle S&P 500 Endeksi'nde gelecek haftalarda düşüş yaşanabileceğini belirten EM stratejisti, bunun dolar/CEEMEA paraları paritelerinde yukarı yönlü hareketi destekleyici olacağını belirtti.

DOLARDA FIRTINA ÖNCESİ SESSİZLİK OLABİLİR
Raporda, “Dolar/TL  bu yıl dar bir bantta sıkıştı. Fakat bu, ABD Doları'nın Fed'in daha fazla faiz artırımından ve/ya jeopolitik risklerdeki artıştan dolayı piyasa fiyatlamasından yarar sağlaması durumunda, kurun yukarı doğru kırılacağı klasik bir fırtına yükselişi öncesi sessizlik olabilir” ifadesi yer aldı.

Raporda, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) satış baskısının artması durumunda lirayı korumak için faiz artırımını değerlendirmek zorunda kalabileceği belirtildi.