BIST 9.693
DOLAR 32,59
EURO 34,78
ALTIN 2.513,62
HABER /  SEÇİM  /  YEREL SEÇİMLER 2019

Bomba Binali Yıldırım iddiası İstanbul'u kazanırsa nereye atanacak?...

Banili Yıldırım'ın İstanbul adaylığı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Latin Amerika gezisi sonrası görkemli bir törenle açıklanacak. Erdoğan-Yıldırım görüşmesinden sızan kulis bilgilerine göre Yıldırım, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olursa aynı zamanda Cumhurbaşkanı yardımcısı olarak da atanacak...

Abone ol

AK PARTİ'de TBMM Başkanı Binali Yıldırım'ın İstanbul Büyükşehir Belediyesi başkanlığı artık neredeyse kesinleşti. Yıldırım'ın adaylığı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Latin Amerika gezisinin ardından görkemli bir törenle açıklanacak. Yıldırım'ın İstanbul Büşükşehir Belediye Başkanı olması durumunda, protokolde validen geride kalmaması için aynı zamanda Cumhurbaşkanı Yardımcısı olarak da ataması yapılacak.

YILDIRIM'IN TALEPLERİ KARŞILANDI... Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ankara ve İzmir dahil AK Parti’nin 20 il belediye başkan adayını açıklarken, Meclis’te en çok merak edilen konulardan biri de açıklanması iki kez ertelenen İstanbul Büyükşehir Belediyesi başkan adayının kim olacağıydı. Habertürk Ankara Temsilcisi Bülent Aydemir'in haberine göre Meclis Başkanı Binali Yıldırım’ın adaylık için bazı talepleri oldu. Binali Yıldırım’ın taleplerinin karşılanması üzerine İstanbul'a aday olması konusunda ikna edildiği öğrenildi.

BİNALİ YILDIRIM NE İSTEDİ?.. Peki o talep neydi? Binali Yıldırım, bugüne kadar üstlendiği görevlerin / makamların protokol kurallı gereği devlet mekanizması içinde ezdirilmemesini istedi. Yani Binali Yıldırım, başkan seçilmesi durumunda protokolde İstanbul Valisi'nin gerisinde kalmayı istemedi. Binali Yıldırım'ın bu isteği kabul edildi. 

FORMÜL: HEM BAŞKAN HEM CUMHURBAŞKANI YARDIMCISI... Bulunan formülün hayata geçirilmesi ise yeni bir tartışmaya mahal bırakmamak üzere 31 Mart seçimi sonrasına ertelendi. Bu formüle göre, Binali Yıldırım 31 Mart mahalli idareler seçiminde İstanbul’u kazanır ve belediye başkanı olursa, Cumhurbaşkanı Yardımcısı olarak görevlendirilecek, protokoldeki konumu da Cumhurbaşkanı Yardımcısı statüsünde olacak.

YILDIRIM'IN DİĞER ÇEKİNCELERİ... Yıldırım’ın tek kaygısı, şekli olarak protokolle ilgili değildi. Birlikte çalışacağı ekip, seçime beraber hazırlanacağı bazı ilçe başkanları ve seçim sonrasında muhatap olacağı AK Parti il başkanı, seçilmesi halinde üstleneceği büyükşehir belediye başkanlığı görevinde bakanlarla ilişkilerine yönelik bazı kaygıları ve beklentileri vardı. Bunlarla ilgili kendisine güvence verildiği gibi aynı zamanda ilçe başkan adaylarının isimleri konusunda da müzakereler yürütüldü.

MECLİS'TE SON DETAYLAR GÖRÜŞÜLDÜ... Sonuçta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve AK Parti, İstanbul’daki durumu da göz önünde bulundurarak Binali Yıldırım gibi bir isimden vazgeçmedi. Yıldırım’ı ikna etmeye yönelik bazı adımlar atıldı. Bugün İstanbul adayı açıklanmadı ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Latin Amerika seyahati dönüşünde AK Parti oldukça görkemli bir törenle Binali Yıldırım’ın İstanbul adaylığını açıklamaya hazırlanıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yıldırım ile Meclis’te bir araya gelerek son detayları görüştü. Sürpriz olmadı; AK Parti’nin İstanbul Büyükşehir Belediye başkan adayı Binali Yıldırım olacak…