BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

Bomba Abdullah Gül iddiaları! Danışmanı yazdı...

Başbakanlık, Dışişleri Bakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı görevlerinde, yaklaşık 12 yıl boyunca Abdullah Gül'e basın danışmanlığı yapan Ahmet Sever, ‘İçimde Kalmasın’ adı ve ‘Tanıklığımdır’ alt başlığıyla ikinci kitabını yazdı. Abdullah Gül ile ilgili bomba iddialar gündeme getirdi...

Abone ol

'Abdullah Gül ile 12 Yıl' başlıklı ilk kitabı yoğun ilgi gören ve tartışma yaratan Abdullah Gül'e 12 yıl basın danışmanlığı yapmış Ahmet Sever'den ikinci 'tanıklık' kitabı geldi. Sever ikinci kitabı, ‘İçimde Kalmasın’da hem ilk kitabını hedef alan iddiaları yanıtladı, yeni bilgi ve tanıklıklarını paylaştı. 

GÜL'E "FETÖ'DEN TUTUKLANIR" DİYEN İSİM KİM?.. Ahmet Sever, "Abdullah Gül ve Ahmet Davutoğlu ya da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından bir kenara itilen eski AK Parti ağır toplarının rakip bir parti kurmak için tek bir hamle yapmaları durumunda 'Gülenci' olarak damgalanıp hapse atılacaklarını” iddia eden ismin, AK Parti İstanbul Milletvekili, MKYK üyesi ve TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop olduğunu yazdı. 

O GÜN ADAYLIĞIMI AÇIKLAMASAM BUGÜN CUMHURBAŞKANI BEN OLMAYACAKMIŞIM... Ahmet  Sever, kitapta 27 Nisan e-muhtırasından sonra yapılan erken seçimin ardından, 11. Cumhurbaşkanı seçilinceye kadar Gül ve Erdoğan arasında gelişen süreci de aktardı. AK Parti kamuoyu ve medyasında, ‘eşinin başörtülü olması nedeniyle darbe olabileceği’ gerekçe gösterilerek adaylıktan çekilmesi yönünde 'dönemin Başbakanı Erdoğan’ın görüşü' olduğu belirtilerek yapılan yorumlardan rahatsız olan Gül’ün, kendi önerisi üzerine basın toplantısı düzenleyerek ’adaylığını açıkladığını’ kaydeden Sever, 11. Cumhurbaşkanı’nın daha sonra “O gün o basın toplantısını yapıp adaylığımı açıklamasaymışım bugün cumhurbaşkanı ben olmayacakmışım” dediğini de aktardı.


 
"ERDOĞAN BANA EMRİVAKİ YAPTI YİNE YAPABİLİR..." 

2012 yılında Cumhurbaşkanı Seçimi Kanunu’nda yapılan değişikliklere, TBMM Alt Komisyonu’nda ‘daha önce görev yapan cumhurbaşkanlarının yeniden aday olamayacağı’na dair geçici maddenin eklenmesinin de Erdoğan’ın talimatıyla gerçekleştiğini kaydeden Sever, “Erdoğan’a çok yakın ama aynı zamanda Gül ile de iyi ilişkileri olan güvendiğim bir gazeteci; Erdoğan’a bir görüşmesinde açıkça, ‘Neden Sayın Gül’e böyle bir yasak koyma ihtiyacı duydunuz?’ diye sormuş. ‘Son anda çıkıp adaylığını koyabilir. O yüzden koydurdum yasağı’ cevabını vermiş. Bunun gerekçesini de şöyle izah etmiş: 2007 yılında cumhurbaşkanlığına adaylığında bana emrivaki yaptı ve benim onayımı almadan bir basın toplantısı ile açıkladı. Aynı şeyi tekrar yapabilir” diye yazdı.
 
GÜLEN-DAVUTOĞLU GÖRÜŞMESİ... Kitapta, perde arkası aktarılan olaylardan biri de, Ahmet Davutoğlu'nun, Dışişleri Bakanı'yken, Eylül 2013'te Fethullah Gülen ile yaptığı görüşmenin nasıl gerçekleştiği oldu. Davutoğlu'nun "Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e bilgi vererek New York'tan geçtiği Pensilvanya'da Fethullah Gülen ile görüştüğü" açıklamasını reddeden Sever, bu konuda hem Gül'ün hem de Davutoğlu'nun Dışişleri bakanlıkları döneminde danışmanlıklarını yapan Büyükelçi Gürcan Balık'ın doğrudan tanıklığını okuyucularla paylaştı. Kitaptaki aktarıma göre Balık, “Maalesef Sayın Ahmet Davutoğlu doğruyu söylemiyor” ifadeleriyle Davutoğlu'nun dönemin Cumhurbaşkanı Gül'e bilgi vermediğini söyledi. Kitaptan bazı bölümler şöyle: 


 
"GÜLENCİ OLARAK DAMGALANIP HAPSE ATILIR..."

İngiliz Financial Times gazetesinin dış politika editörü Daved Gardner 2017 Nisan’ında yapılan referandum kampanyasını izlemek üzere Türkiye’deydi. Ankara ve İstanbul’da bir hafta boyunca “nabız” tuttuktan sonra Londra’ya döndü ve gazetesinde 12 Nisan’da uzun bir yazı yayımladı. Makalede, “Bu gerçek olamaz. Bu kadarı da mümkün değil” dedirten bir bölüm vardı ve aynen şöyle yazıyordu: “Hükümetin kampanya stratejistlerinden birine, Gül ve Davutoğlu veya Erdoğan tarafından kenara itilen eski AKP ağır toplarının rakip bir parti kurması halinde ne olacağını sorduğumda, gözünü kırpmadan yanıt verdi: Tek bir hamle bile yaparlarsa, Gülenci olarak damgalanır ve hapse atılırlar."
(...)
Bunu kimin söylediğini öğrenmem gerekiyordu. Daved Gardner’in çok yakın bir arkadaşı benim de dostumdu. Onun bir bilgisi olduğunu tahmin ettiğimden kendisini aradım, bir kahve içmek üzere buluştuk. Konuyu kendisine açtığımda, “Biliyorum, haberim var” dedi ve anlattı: 
Daved, Ankara’dan İstanbul’a geldiğinde beni kahvaltıya davet etti. Çok şaşkındı, duyduklarına inanamamıştı. O sözleri söyleyen kişinin AKP’nin önde gelen isimlerinden Mustafa Şentop olduğunu bana ifade etti.

"GÜL-CEMAAT GERİLİMİ?.." Cumhurbaşkanı Gül’ün Şık ve Şener’in tutuklanmaları ile ilgili olarak kaygı duyduğunu belirten açıklamasının ardından firari Savcı Zekeriya Öz’ün Gül’ü doğrudan hedef alarak “Hiçbir makam ve merci bize talimat veremez” diye karşı açıklama yaptığını anımsatan Sever bu olayın Gül’ün Cemaat’e karşı koyduğu ilk açık tavır ve yaşanan ilk gerilim olduğunu yazdı.

AK PARTİ KONGRESİ ÖNCESİ GÜL TARTIŞMASI... Dönemin Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in, Abdullah Gül'ün cumhurbaşkanlığı süresi bitmeden hemen önce yapılan AK Parti Kongresi öncesi son Merkez Karar ve Yönetim Kurulu toplantısında yaşananları anlattığı sözlerine de yer verildi kitapta...İşte Ergin'in o sözleri: 

“Ben hemen elimi kaldırarak söz istedim. 2012 yılında, Sayın Abdullah Gül’ün bir daha seçilemeyeceğine dair karar alarak bir mahcubiyet yaşadığımızı, bu mahcubiyeti daha üzerimizden atamadan ikinci bir mahcubiyet yaşamamamız gerektiğini dile getirdim. Kongrenin iki üç gün geciktirilmesinin, yani Sayın Gül’ün görev süresinin bitiminden sonra yapılmasının partimize hiçbir zarar vermeyeceğini, 27 Ağustos’ta gerçekleşmesi halinde, Sayın Gül’ün önünü kesmek için özellikle öne alındığı gibi bir algının doğacağına işaret ettim. Benden sonra, Hüseyin Çelik ve Abdülkadir Aksu da söz alarak, Cumhurbaşkanı Gül’ün MKYK sürerken yaptığı, ‘Partime döneceğim’ açıklamasını gündeme getirdiler ve bu koşullarda kongrenin Gül’ün görev süresi dolmadan bir gün önceye alınmasının, parti tabanına izahının da zor olacağını ifade ettiler.”

ERDOĞAN: ÜÇ KENDİNİ BİLMEZ... Bu itirazlara rağmen yapılan oylamada oybirliği ile Erdoğan’ın istediği karar çıktı ama Erdoğan, salonu terk ederken yanındakilere, Ergin, Çelik ve Aksu hakkında, öfkeli bir tonda ‘Üç kendini bilmez’ ifadesini kullandı. Sadullah Ergin ayrıca 2012 yılında Cumhurbaşkanı Gül’ün ikinci kez aday olmasının engellenmesine ilişkin kanun değişikliğinin de Erdoğan’ın isteğiyle yapıldığını söyledi.

AHMET SEVER KİMDİR?.. 
Ahmet Sever, 1960 yılında Konya’da doğdu. Halen T24'te yazan Sever, Brüksel Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden mezun oldu. 1983-1998 yılları arasında Milliyet gazetesinin Brüksel muhabirliğini yaptı. Mehmet Ali Birand’ın “32. Gün” ekibinde yer aldı. BBC, Köln ve Almanya’nın Sesi radyolarında çalıştı. 1998 yılında Türkiye’ye dönerek Milliyet ve CNN Türk’te haber müdürü olarak görev yaptı. 
2003 yılı Ocak ayından 2014 yılı Ağustos ayına kadar Abdullah Gül’ün basın başdanışmanlığı görevini yürüttü. Görevden ayrıldıktan sonra kaleme aldığı "Abdullah Gül ile 12 Yıl" büyük yankı uyandırdı, kısa sürede 100 bine yakın satış rakamına ulaştı.