BIST 9.722
DOLAR 32,56
EURO 34,98
ALTIN 2.423,52
HABER /  GÜNCEL

Bolu'da çıkan gazın sırrı ortaya çıktı

Bolu'da termal su sondajı yaparken fıştıran gazın ne olduğu yapılan araştırmalar sonucu belirlendi.

Abone ol

Bolu'da, termal su sondajı çalışmaları sırasında açılan bir kuyudan çıkan ve köylüleri tedirgin eden gazın karbondioksit olduğu belirlendi.

Bolu merkeze bağlı Örencik köyü yakınlarında termal su sondajı çalışmaları sırasında çıkan gaz, gece saatlerinde kendiliğinden durdu. Maden Teknik Arama (MTA) ekipleri çıkan gazı belirlemek üzere bölgeye gelerek inceleme başlattı. MTA yetkililerinin ilk tespitlere göre, gazın karbondioksit olduğu tespit edildi.

Bolu Valisi İbrahim Özçimen, gaz çıkışının gece saat 03.00 sularında kendiliğinden durduğunu söyledi.

Vali Özçimen, yapılan inceleme sonucunda gazın yüzde 99 oranında karbondioksit içerdiğinin belirlendiğini bildirerek, kesin sonucun MTA laboratuvarlarında yapılacak tahliller sonrasında netleşeceğini ifade etti.

Tamamen duran gazın, yer hareketlerine göre zaman zaman küçük püskürmeler şeklinde çıkabileceğini kaydeden Özçimen, köyde yaşayan vatandaşların tedirgin olacakları bir durumun kalmadığını söyledi.

Özçimen, çıkan karbondioksit gazının kontrol altına alınması halinde ülke ekonomisine ciddi katkı sağlayabileceğine işaret etti.

''KUYUYU AÇMAYA DEVAM EDECEĞİZ''

Özel Bolu Sağlık Termal Turizm A.Ş yetkilisi Halit Yıldız da bölgenin Kuzey Doğu Anadolu Fay Hattı üzerinde olduğuna dikkati çekerek, olayın gaz sıkışmasından kaynaklanmış olabileceğini ifade etti.

Gerekli incelemelerin yapılmaya devam ettiğini aktaran Yıldız, şöyle konuştu:

''Şu anda temizlik devam ediyor. Yetkili arkadaşlarımız gerekli değerlendirmeleri yaptıktan sonra kuyumuzu açmaya devam edeceğiz. Bu bizim için sevindirici haber oldu. Büyük ihtimalle termal suya ulaşacağız. Bolu için de ciddi anlamda ekonomik değer elde edilmiş olacak. O açıdan mutluyuz. Gerek Bolu'ya gerek köylülere elimizde olmayan nedenlerle ciddi anlamda sıkıntılı anlar yaşattığımız için herkesten özür diliyoruz.''

Gazın çıktığı bölgeye gelen köylüler ise iki gündür zor anlar yaşadıklarını ve evlerinde kalamadıklarını anlatarak, gazın kesilmesiyle rahatladıklarını söylediler.