BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

Bölücü Kürt partisi kuruldu! Bu PAK neyin nesi?

Türkiye'yi bölerek yeni bir Kürt devleti kurmayı amaçlayan PAK, kuruluş dilekçesini verdi, son dakika açıklamalarında slogan olarak 'Kürdistan hemen şimdi' denildi.

Abone ol

Kürtler yeni bir parti kurdu, PAK ismiyle bugün kuruluş dilekçesi verilen parti Türkiye'yi bölerek bağımsız Kürt devleti kurmayı amaçlıyor.

Kürdistan Özgürlük Partisi (Partiya Azadiya Kurdistanê- PAK) slogan olarak da "Kürdistan, hemen şimdi" sözünü belirledi. Kurucu başkan da niyetlerini açıklıkla ifade etti;
"Bağımsız Kürt devleti".

19 Ekim’de kurulan Kürdistan Özgürlük Partisi (Partiya Azadiya Kurdistanê- PAK) kuruluş dilekçesini ve ilgili belgeleri, bugün Türkiye İçişleri Bakanlığı’na verdi. Kürtlerin ulus devlet hakkını savunan PAK'ın programında "Kürdistan, hemen şimdi!" ifadesi yer aldı.

PAK LOGOSUNDA NE VAR?

pak-kürdistan-özgürlük-partisi-logo,-partiya-azadiya-kurdistane.jpgDağıtılan parti programına göre Kürdistan Özgürlük Partisi'nin adı Partiya Azadiya Kurdistanê Kürdistan Özgürlük Partisi olarak geçiyor. Kısa adı PAK olan partinin amblemi ise açık gülkurusu zemin üzerinde, sarı, kırmızı, yeşil ve beyaz renklerde dört adet yaprak olarak belirtiliyor.

Programda ayrıca PAK için "Genel merkezi resmen Ankara olmakla birlikte faaliyetlerini fiilen Diyarbakır'dan yürütür." deniliyor.

PARTİNİN AMACI KÜRT DEVLETİ KURMAK

Partinin amaçları kısmında ise şu ifadeler yer alıyor:
*"PAK, Kürt ulusunun kendi kaderini tayin hakkının gerçekleşmesi için mücadele eder. PAK, 'kendi kaderini tayin hakkı'nı Kürdistan'daki tüm ulusal azınlıkların katılım ve sahiplenmeleriyle, Kürt ulusunun Kuzey Kürdistan'da devlet kurma hakkı olarak görür. Kürdistan'da bir devlet kurma hedefi, en küçük kazanımlar için mücadeleyi de içerecek şekilde, eşit, iki devletli bir federasyon ya da konfederasyon olabileceği gibi, bağımsız devlet şeklinde de gerçekleşebilir."

KÜRDİSTAN HEMEN ŞİMDİ

Partinin ilkeleri kısmındaki bir maddede ise şöyle deniliyor: "PAK, bağımsız devlet, konfederasyon, federasyon, otonomi vb. kurumsallaşmayı beklemeksizin Kürdistan toplumunun kurumlarını şimdiden oluşturmak ve geliştirmek için mücadele eder. 'Kürdistan hemen şimdi' şiarıyla hareket eder."

KORUCULUK KALDIRILSIN ASKER GİTSİN

Partinin Güncel Demokratik Hedefler Programı başlığı altında ise "Kürdistan'da her türlü askeri yatırıma son verilmeli" ve "Koruculuk sistemi lağvedilmeli" gibi maddelerin yanı sıra "Kürdistan'ın doğasını, demoğrafik yapısını bozan, tarihsel mirasını sular altına gömen baraj inşaatlarının ve her türden ekolojik dokuyu tahrib eden yatırımların derhal sonlandırılması" maddesi de yer alıyor.

BAŞKANLARI MUSTAFA ÇELİK

Türkiye'nin ilk "ayrılıkçı" partisi diye nitelenen PAK'ın Genel Başkanı Mustafa Özçelik... İçişleri Bakanlığı'na kuruluş dilekçesini verdikten sonra Türkçe ve Kürtçe açıklama yapan Özçelik, PAK’ın temel şiarının “özgürlük” olduğunu açıklayarak, "tek devlet” anlayışının ülkenin 90 yılının kaybedilmesine neden olduğunu belirtti.

mustafa-özçelik-pak-genel-başkani.jpgMustafa Özçelik'in Genel Başkanı olduğu PAK genel merkezi olarak Ankara yerine Diyarbakır'ı gösteriyor

KÜRDİSTAN SINIRLARI

Bir gazetecinin, konuşmasında bahsettiği Kürdistan'ın sınırlarını nasıl çizdiklerini sorması üzerine ise Özçelik, şunları söyledi;

-"Tarihi Kürdistan coğrafyası bilinen bir coğrafyadır, bu tarihi Kürdistan coğrafyasını esas alıyoruz. Biz gerçekten de eşitlikten özgürlükten ve eşitlik temelinde bir birliktelikten yanayız. Ama Türkiye'de şu anda devlet bildiğiniz gibi 90 yıldır tek millet tek vatan tek devlet tek bayrak diyor. Eğer bu böyle siyasette ısrarcı olunursa eğer hala bu siyaset devam ettirilecekse elbette ki Kürdistan halkının da kendi iradesi ile konfederal ya da ayrı bir devlet hakkı doğacaktır. "

KÜRT DEĞİL KÜRDİSTAN

Kürdistan’ın ve Türkiye’nin eşitliği temelinde bir çözüm istediklerini ifade eden Özçelik, “Güney Kürdistan’daki federasyon ve devlet tecrübesi bizim için önemlidir. PAK Türkiye’de de böyle bir çözümün mümkün olduğuna inanıyor” dedi.

“Kürt sorunu” yerine “Kürdistan sorunu” ifadesini kullanmayı tercih eden Özçelik, gazetecilerin çözüm sürecine ilişkin görüşlerini sorması üzerine şöyle dedi:

“2 yıldır sürmekte olan çözüm sürecinin en önemli kazanımı kimsenin ölmemesi, kan akmamasıdır. Henüz çözüm sürecinin ne olduğu tanımlanmış değil. Neyi çözüyoruz belli değil. Mesele sadece devletle Kürt siyasi hareketinin masaya oturmasıyla çözülmez. Kürdistan’ın tüm temsilcilerinin masaya oturmasıyla gerçek çözüm süreci yaşanır.”

 
  PAK'A İÇİŞLERİ BAKANLIĞI İZİN VERİR Mİ?  

Kuruluş programında 'ayrıkçılığı' açık bir şekilde vurgulayan PAK gibi bir partiye İçişleri Bakanlığı onay verir mi?

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Şahin CNN Türk'te katıldığı canlı yayında 'böyle bir partinin mümkün olmadığını' söyleyerek sinyali verdi.

ŞAHİN: BÖYLE BİR PARTİ MÜMKÜN DEĞİL

Şahin şunları söyledi;

-"Genel Merkez Diyarbakır olacak' diyorlar. Bir defa Siyasi Partiler Kanunu'na göre genel merkez Ankara'da olur. Eğer siz Türkiye Cumhuriyeti içinde başka bir yapı oluşturmayı planlıyorsunuz böyle bir parti mümkün değil. Siyasi Partiler Kanunu'na aykırıdır. Kurulmasına izin verilmez, kurulsa bile Anayasa mahkemesine götürülür.

pak