BIST 9.548
DOLAR 32,49
EURO 34,54
ALTIN 2.497,56
HABER /  GÜNCEL

Boko Haram'ın IŞİD'e bağlılık sözü yardım çığlığı mı?

Guardian gazetesinde bugün yer alan bir analizde, Boko Haram'ın IŞİD'e verdiği bağlılık sözü konu ediliyor. Yazıda bu işbirliğinin ne anlama geldiği anlatılıyor.

Abone ol

Bugün İngiliz Guardian gazetesinde "Boko Haram'ın IŞİD'e bağlılık sözü aslında yardım çığlığı mı?" başlıklı bir analiz yer alıyor.

Simon Tisdall'ın kaleme aldığı yazıda, şu ifadelere yer veriliyor:

"Nijeryalı terör örgütü Boko Haram'ın IŞİD'e bağlılık sözü, Suriye'de yerleşik örgüt için yüzeysel bir propaganda hamlesi. IŞİD, Müslüman dünyasında pul koleksiyonu yapar gibi bağlılık sözü topluyor. Bağlılık sözü tek taraflı olarak Boko Haram lideri Ebubekir Şekau tarafından verilmişti. Ancak yeni müttefik, ortak operasyonlar bakımından çok da fark yaratamayabilir. Hatta bu müttefiklik sözü, Boko Haram'ın son dönemde üst üste yenilgileri göz önüne alınırsa, aslında bir yardım çığlığı olabilir."

"Son olarak Nijerya ve Çad dün bir açıklama yaparak, Boko Haram'ın kontrolündeki kuzeydoğu Nijerya'ya havadan ve karadan operasyonlar düzenlediklerini söylediler. Saldırı, Afrika Birliği'nin Çad'ın başkenti N'Djamena'da bulunan 10 bin askeri Boko Haram'ın bölgedeki varlığını yok etme amaçlı kullanılacağı kararının ardından geldi. Bölgede Boko Haram'a karşı yürütülen bu ortaklık, ABD, Fransa ve İngiltere tarafından destekleniyor. Ancak Batılı güçler, doğrudan katılım konusunda isteksiz davranıyor."

Uluslararası bir cihadın habercisi mi?

"Saldırılarda Boko Haram savunmaya geçti ve Baga, Gambaru ile askeri karargah şehri Monguno dahil birkaç kilit yer geri alındı. Bölgeden gelen son haberlere göre örgüt, çok uluslu kuvvetlerle restleşmeye hazırlanıyorı ve özellikle Gwoza kentindeki savaşçılarına odaklanıyor. Haftasonunda da örgütün sivillere saldırısı devam etti. Borno eyaleti başkenti Maiduguri kentindeki saldırılarda, en az 54 kişi öldü ve 140'tan fazla kişi yaralandı."

"Analistler IŞİD ve Boko Haram'ın en belirgin ortak özelliklerinin sivillere yönelik aşırı şiddet kullanımı olduğunu söylüyor. Bu şiddet eğilimi, her iki örgütü de terör örgütleri içinde en korkulan haline getiriyor. IŞİD'in kötü şöhreti, Avrupalı Müslümanlar başta olmak üzere yabancıların örgüte katılımını artırıyor."

"Eğer Boko Haram lideri Şekau, Irak ve Suriye'e artan Batı hava operasyonlarına ve karadan ilerleyen İran-Irak kuvvetlerine rağmen IŞİD'in kendisine destek olacağına inanıyorsa, hayalkırıklığına uğrayacak demektir. Her ne kadar şu aşamada operasyonel müttefiklik mümkün olmasa da, başka türlü bağlantılar var. İdeolojik esinlenme ve propaganda ipuçlarının paylaşılmasının yanı sıra, Boko Haram'ın Libya'daki IŞİD bağlantılı veya sempatizanı dostlarından yeni silahlar tedarik ettiği de düşünülüyor."

"IŞİD ayrıca Cezayir ve Libya'da varlık oluşturmaya başlıyor. Suudi arabistan ve Yemen'de de IŞİD hücreleri kurulduğu bildiriliyor. Bu bölgelerde Afganistan ve Pakistan Talibanı'nın yanı sıra güneydoğu Asya'daki radikal İslamcı örgütler de Bağdadi'ye bağlılık sözü vermişlerdi."

"IŞİD için Boko Haram'ın bağlılık sözü, propaganda yolunda faydalı bir hareket. Örgütün uluslararası varlığını güçlendiriyor. Boko Haram için IŞİD şemsiyesi altında olmak, diğer çatışma altındaki Müslüman bölgeleriyle silah, adam, ekonomi ve istihbarat bağlamında faydalı bağlantılar sağlıyor. Batılı hükümetler için ise bu senaryo en kötü kabuslarını, bir araya gelmiş uluslararası bir cihadı hatırlıyor."