BIST 9.645
DOLAR 32,56
EURO 34,91
ALTIN 2.432,98
HABER /  GÜNCEL

Boğazı ilk kez gören kadınlar

İstanbul'da dün bir tekne turu vardı ama diğerlerine hiç benzemiyordu. Çünkü yolcuları çok ama çok farklıydı.

Abone ol

Aralarında 38 yıldır İstanbul'da yaşadığı halde İstanbul Boğazı'nı görmemiş kadınlar için tekne turu düzenlendi. Değil boğazı kendi semti dışında bir yeri tanımayanlar bile vardı.

Cumhuriyet Halk Evleri'nin düzenlendiği tekneyle Boğaz turu, acı gerçeği ortaya çıkardı. Sabah muhabiri Gül Kireklo bu tura karıştı ve hayatlarında ilk kez denizi gören kadınlarla konuştu.

'TEK KELİMEYLE MUHTEŞEM'
Maltepe'ye bağlı Fındıklı Mahallesi'nde oturan Sivaslı Senem Çam da (55) bu kadınlardan biri... 17 yaşındayken Sivas'tan İstanbul'a göç etmiş. 38 yıldır İstanbul'da yaşamasına rağmen Boğaz'ı hiç görmemiş olan Senem Çam, "Şimdi torunlarımlayım. Geçim derdinden Boğaz'ı görmek bir yana biz kendi boğazımıza yetişemiyorduk'' diyor. Songül Duman da Boğaz'ı hiç görmeyenlerden. Duman, "En fazla çocuklarımın okuluna kadar gittim. Ama bu Boğaz turu ile neler kaçırdığımı gördüm. Tek kelimeyle muhteşemdi'' diye anlatıyor yaşadığı memnuniyeti.

'BİR TEK MALTEPE'Yİ BİLİRİM'
21 senedir İstanbul'da oturduğunu anlatan Gülşen Gökçe de (34), sadece Kayışdağı ve Maltepe'yi bildiğini söyleyerek ekliyor: "Bu turla gözümüz gönlümüz açıldı. En çok da tarihi yapıları beğendim.'' Karton toplayarak çocuklarını okutmaya çalışan Ayşe Şişman'ın hikâyesi ise gerçekten de yürekleri burkan cinsten... Sırtında taşıdığı kartonlarla ayakta güçlükle durabiliyor Ayşe Şişman... Çalıştığı için de katılamamış Boğaz turuna, çok isetemesine rağmen. Söyledikleri ise, aslında fazla bir yoruma gerek bırakmıyor: "1999 depreminden sonra, Adapazarı'ndan göç ettim. Günde 5 TL kazanıyorum. Boğaz'ı hiç görmedim. Cumhuriyet Halk Evleri Boğaz turu düzenlemiş ama ben çalışmaktan gidemedim. Olsun, ben görmesem de olur. Çocuklarım görür.''