BIST 9.722
DOLAR 32,58
EURO 34,97
ALTIN 2.419,53
HABER /  GÜNCEL

Bob Dylan'ın gitarına 1 milyon dolar

Bob Dylan'ın 1965 yılında Newport Festivali'nde çaldığı Fender Stratocaster tipi elektrik gitar, New York'taki bir müzayedede 965 bin dolar gibi rekor bir fiyata alıcı buldu.

Abone ol

Bob Dylan'ın 1965 yılında Newport Festivali'nde çaldığı Fender Stratocaster tipi elektrik gitar, New York'taki bir müzayedede 965 bin dolar gibi rekor bir fiyata alıcı buldu.

Bob Dylan uçakta unuttuğu gitar, 48 yıldır New Jerseyli bir ailenin mülkiyetindeydi.

Uçağın pilotu ve kızı gitarın Bob Dylan'a ait olduğunu, katıldıkları bir televizyon programında doğrulatmışlardı.

Newport'taki müzik festivaline, çoğunlukla Bob Dylan'ın "elektriğe geçtiği" konser olarak atıf yapılır.

Newport Müzik Festivali'nin kurucusu George Wein, Dylan'ın elektrik gitar çalmaya başlamasının "folk müziğin yapısını değiştirdiğini" söylüyor.

88 yaşındaki Wein, "Dylan elektrik gitara geçince bütün gençler 'Bobby elektriğe geçtiyse biz de geçiyoruz,' dediler." diyor.

Ancak söz konusu festivalde Bob Dylan, kendisinin geleneksel, akustik bir folk müzik konseri vermesini bekleyen kalabalık tarafından yuhalanmıştı.

Gitarı bulan pilotun kızı Dawn Petersonkatıldığı televizyon programında, özel uçak pilotu olan babasının gitarı ne yapması gerektiğini sormak için Dylan'ın menajerleriyle temasa geçtiğini ancak kimsenin kendisine geri dönmediğini söyledi.

Televizyon programındaki uzmanlar, gitarın üzerindeki ağaç damarlarının 1965'teki festivalde çekilen fotoğraftakiyle örtüştüğünü tespit etti.

Dylan ve Dawn Peterson arasında gitarın mülkiyeti konusundaki bir hukuki anlaşmazlık yaşanmış, ancak taraflar uzlaşıya varmıştı.

Christie's Müzayede Evi, Bob Dylan'ın gitarının 300 ila 500 bin dolar arasında alıcı bulmasını tahmin ediyordu.

Gitarı alan kişinin kimliği açıklanmadı.

Açık arttırmada en yüksek fiyata satılan gitar rekoru daha önce Eric Clapton'ın gitarı "Blackie"ye aitti.

Fender tipi gitar, 2004 yılında Christie's Müzayede Evi'nde 959 bin 500 dolara alıcı bulmuştu.