BIST 9.645
DOLAR 32,58
EURO 34,90
ALTIN 2.438,48

BMW i3 sürüş izlenimleri

BMW i3 sürüş izlenimleri

Çok istememe rağmen i3 ü bir türlü test etme fırsatı bulamamıştım. Bu sadece elektrikle çalışan otomobili kullanma fırsatım olduğunda,  heyecanla hemen kurcalamaya başladım. Bu fütüristik tasarıma sahip otomobil, çektiği ilgiyi fazlasıyla hak ediyor. 2015 yılının Yeşil Otomobili seçilen i3 oldukça ilginç ve bence bir o kadar alışması zaman alacak özelliklere sahip.

İ3 çok hafif ve hafif olduğu kadar da sağlam, bunda malzemesindeki karbonfiber takviyesinin büyük payı var tabi ki. Herhangi bir modelden uyarlanmayan tamamen elektrikli olarak doğan otomobilin kendisine has sevimli tasarımı ilk dikkat çeken yönü. Diğer tüm otomobillerden hatta diğer tüm BMW’lerden farklı görünmesi onu biraz daha özel yapıyor. Otomobile yandan baktığınızda tek kapı, yani coupe gibi görünüyor. Ancak ön kapıyı açtığınızda arka kapıyı da dışarıya doğru açabiliyorsunuz. Ancak ön kapıyı açmadan arka kapının açılmaması arada dezavantaj olabiliyor.

Otomobilin iç kısmı çok geniş yani dışarıdan görünen o küçük otomobil içeride size çok geniş bir alan sunuyor. Arkada seyahat eden yolcular içinde baş ve diz mesafe sorunu yok. Yüksek oturma pozisyonu ve otomobilin kısa burnundan dolayı çok geniş bir görüş açınız var. Otomobil alışılan kokpit karmaşasından çok uzak. Yine alışılmamış tasarımda ilginç ayrıntılar var. Örneğin iç tasarımda kullanılan plastiğin ağırlığının %25 i geri dönüştürülmüş veya yenilebilir malzemeden üretiliyor. Bunun dışında otomobilde okaliptüs ve zeytin ağacından elde edilen malzemeler bulunuyor. BMW nin İdrive sistemi ile kumandayla orta konsoldaki kocaman digital ekrandan multimedya ve navigasyonu kontrol edebiliyorsunuz. BMW nin alışık olduğumuz idrive kumandası vites kolunun alışık olduğumuz yerinde ancak vites kolu alışık olduğumuz yerde değil. Direksiyonun hemen yanında silecek kolunun üstünde çok daha büyük bir kol var ve bu koldan vitesleri değiştirdiğiniz gibi, start-stop düğmesi de burada. Gösterge paneli de yine küçük bir digital ekrandan oluşuyor. Bu ekrandan menzili ve hızı görebiliyorsunuz. Menzil demişken şimdi en can alıcı noktaya gelelim, otomobilin comfort, ecopro ve ecoproplus sürüş modlarına sahip. Bu modlar sürüş esnasında menzil için çok önemli. Sürüşe göre ortalama 160 km olan menzil modlara göre biraz daha uzayabilir ve ya çok daha kısalabilir. Eğer otomobili comfort modunda kullanırsanız otomobil oldukça seri ve yüksek performanslı bir sürüş sunarken, ecoplus modunda sistem elektrik harcayan ama çok önemli olmayan tüm sistemleri kapatıyor, klima gibi ve 90 km lik bir hız sınırı koyarak menzili en uzun seviyeye çıkarmaya çalışıyor. Otomobilde ki en rahat ettiğim ayrıntılardan biri de eşya gözleri. Özellikle kapı içlerindeki alan bayanların çok seveceği türden.El çantam dahil başka eşyalarımı da koyabildiğim çok geniş bir alan sunuyor.Bagaj 260 litre, ancak yükleme eşiği biraz yüksek.

Fabrika verilerine göre 0 dan 100 km ye 7.2 saniye de ulaşan otomobilde yavaşlamak için fren yerine gazdan çekmeniz çoğu yerde yeterli oluyor. Normal otomobillerde olduğu gibi birçok yerde frene basmanız gerekmiyor, ayağınızı gazdan çektiğinizde sistem elektrik üretmeye başlıyor ve güçlü bir şekilde yavaşlıyorsunuz, buda yoğun trafikte menzilin biraz da olsa uzaması anlamına geliyor.

Şimdi asıl konuya gelelim yani şarj konusuna, fabrika verilerine göre tam şarjlıyken ecoproplus modunda 200 km menzili bulunuyor. Ancak öngörülen 130 km civarı. Bu kilometre kullanıma ve şartlara göre değişiyor. Yani henüz uzun seyahatler mümkün değil.

Yeterli olmayan şarj istasyonlarından dolayı şehir içinde kalmanız ve şehir içinde de çok fazla kilometre yapmamanız gerekiyor. Şarj süresi istasyona bağlı olarak 40 dakika ile 3 saat arasında değişiyor. Elektrik prizine takarak şarj etmek isterseniz bu süre 7 saate kadar çıkıyor. Yani düzenli bir işiniz varsa ve işe gidiş geliş mesafeniz 100 km yi geçmiyorsa, otomobili akşamları şarja takarak günlük kullanabilirsiniz.