BIST 8.718
DOLAR 32,34
EURO 35,18
ALTIN 2.244,79
HABER /  DÜNYA

BM'nin politikası Angelina'yı kızdırdı

Angelina Jolie, Suriye konusunda BM'nin tutumunu eleştirdiği, Konsey'in bu konuda politik kararlılık göstermesi gerektiğini söyledi.

Abone ol
Dünyaca ünlü Hollywood yıldızı Angelina Jolie, iç savaş başladığından beri Suriye'de 4 milyon vatandaşın mülteci durumuna düştüğüne işaret ederek, BM Güvenlik Konseyi’nde yaşanan kutuplaşmayı eleştirdi.
 
Ünlü aktris Jolie, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’ni Suriyeli mültecilerin konumu hakkında bilgilendirdi. Suriye’de iç savaşın çıktığı tarihten bugüne kadar 4 milyon civarında vatandaşın mülteci durumuna düştüğüne işaret ederek, BM Güvenlik Konseyi’nde yaşanan kutuplaşmayı eleştirdi. Suriye’de yaşanan insani kriz karşısında hiçbir şey yapmadan duramayacaklarını belirten ünlü sinema oyuncusu Jolie, "Suriye’de savunmasız masum insanları korumada, dünya, olabilecek en aciz noktada diye düşünüyorum. Ve Suriye’de yanan ateşin küllerinden yükselen kötülüğe seyirci kalamayız." dedi. 
 
Kendisini Suriyeliler tarafında biri olarak ifade eden Jolie, üye ülkelerin kriz konusunda hemfikir olamamaları nedeniyle BM Güvenlik Konseyi’nin gücünün etkisizleştiğini aktardı. Suriye krizinin başladığı tarihten bugüne kadar Suriyeli mültecileri 11 defa ziyaret ettiğini Jolie, yaşanan dramın çözümü için bir an önce politik kararlılık gösterilmesi gerektiğini söyledi. 
 
BM Güvenlik Konseyi’nde Çin ve Rusya, Şam rejiminden yana tutum sergilerken ABD, İngiltere ile Fransa ise muhaliflerin yanında yer alıyor. Jolie, Konsey’deki bu bölünmenin bir an önce bitmesini talep ederek, "Konsey tek vücut olmalı." ifadesini kullandı. 
 
Konsey üyesi ülke büyükelçilerine Suriyeli mültecileri bizzat ziyaret etmelerini öneren Jolie, daha fazla acı çekilmemesi için bir an önce harekete geçilmesi çağrısında bulundu. 
 
MÜLTECİLERİN BOĞULARAK ÖLMESİ, 'MİDE BULANDIRICI'
 
Konsey’de, Akdeniz’de yaşanan kaçak göçmen dramından da kısaca söz eden Jolie, son üç haftada 1300'den fazla insanın yaşamını yitirdiğini söyledi. "Dünyanın en zengin kıtasının kapılarında binlerce mültecinin boğularak ölmesi mide bulandırıcı." diyen Jolie, "Kimse, çocuklarının hayatlarını böyle mutlak çaresizlik içinde riske etmek istemez" şeklinde konuştu. 
 
BM iyi niyet elçisi olarak 10 yıllığına 2012 yılında atanan Jolie, geçtiğimiz üç yıl içinde 50 görev için 30 ülkeyi ziyaret etti. Ünlü aktris, bu bağlamda Suriye başta olmak üzere Pakistan, Afganistan, Irak, Sierra Loren gibi ülkeleri de ziyaret etmişti.