BIST 9.716
DOLAR 32,55
EURO 34,82
ALTIN 2.430,69
HABER /  DÜNYA

BM'den tarihi Filistin oylaması

BM'nin Filistin ile ilgili tarihi oylamasına saatler kaldı! İsrail'in tepki gösterdiği tasarı Türkiye saatiyle 24.00'de oylandı.

Abone ol

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi BMGK), İsrail'in işgal ettiği Filistin topraklarından çekilmesi ve başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız Filistin devletinin kurulmasını öngören BM Güvenlik Konseyi karar tasarısını kabul etmedi.

Türkiye saati ile gece yarısı 00.00'da New York'ta oylanan tasarıya Çin, Fransa, Rusya, Arjantin, Şili, Ürdün ve Lüksemburg 'evet', ABD ile Avusturalya 'hayır' oyu verdi. İngiltere, Litvanya, Nijerya, Güney Kore ve Ruanda ise 'çekimser' oy kullandı.

İsrail'in işgal ettiği Filistin topraklarından çekilmesi, başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız Filistin devletinin kurulmasını öngören BM Güvenlik Konseyi karar tasarısı dün gece New York'ta oylandı. İsrail'in 1967 öncesi sınırlara geri dönmesini öngören ve geçici BMGK üyesi ülkelerden Ürdün'ün sunduğu tasarı kabul görmedi.

BMGK Dönem Başkanı Çad Daimi Temsilcisi Mehmet Zene Şerif'in oylamaya sunduğu ilk 'evet' oyunu verdiği tasarının reddedilmesinin ardından bir konuşma yapan Ürdün BM Daimi Temsilcisi Dina Kawar, "Bu tasarının kabul edilmemesi uluslararası toplumu harekete geçirme çabalarımıza engel olmayacak. Bu soruna kalıcı ve etkili bir çözüm bulmak gerek ve BM bunun sorumluluğunu taşıyor" dedi.

Tasarı'ya, BMGK geçici üyesi Avusturalya ile birlikte 'hayır' oyu veren ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Samantha Power, tasarının yapıcı bir adım olmadığını savundu. İsrail-Filistin sorununun çözülmesi için en çok çaba harcayan ülkelerin başında ABD'nin geldiğini öne süren Power, "İki devletli ve iki uluslu bir yapıya ulaşma konusunda şimdiye kadar yapılan çabaları görmezden gelen bir tasarı. İki tarafın sesi olmak yerine tasarı tek taraflı. Dengesiz ve İsrail'in güvenliğini göz ardı eden bir yaklaşım. Biz bu yüzden 'hayır' oyu kullandık" dedi.